Se pare ca viata de “urgentist” e prea agitata si periculoasa pentru unii…

România are cateva unităţi medicale de urgenta dotate la standarde europene. Una dintre ele este Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. Peste 200 de pacienţi, în fiecare zi, se prezintă în Camera de primiri urgenţe, dar medici sunt puţini.

Unii dintre ei …fac de toate și stau cu zecile de ore în ture legate. Gardă, maşină şi elicopter. Numai în UPU lipsesc 14 medici primari. La concursuri, de multe ori, nu se prezintă nimeni. Iar viaţa de „urgentist”, cum îşi spun ei, este dintre cele mai agitate. Uneori, plină de pericole şi situaţii limită.

Posturi libere, dar nu sunt candidaţi…

Este două noaptea. Apelul la 112 anunţă o tâlhărie. Un bărbat a fost bătut şi lăsat în mijlocul drumului.

Asistentul medical îl convinge pe bărbat să urce în ambulanţă. Îl consultă de faţă cu poliţiştii. Trebuie să meargă la spital. Când pacientul ajunge în grija medicilor de la UPU, misiunea lui Hunor se încheie. În câteva minute, cu siguranţă urmează alta.

HUNOR KACSO, asistent la Serviciul de Salvare Mureș: Tot mai frecvent şi cu scandaluri, cu bătăi, din păcate… suntem şi noi agresaţi câteodată. Şi poliţiştii…

Reporter: Te-ai gândit vreodată să pleci? Din ţara asta.

Hunor Kacso: Aş avea oportunitate, dar nu. Sincer, nu. Îmi place!

În aceeaşi situaţie este şi şeful lui. Ioan Ivanici lucrează în sistemul medical din România de 30 de ani.

Reporter: Sunteţi suficienţi salvatori?

IOAN IVANICI, medic primar de urgență: Nu. Nu… În România, frecvenţa îmbolnăvirilor acute este mare. Cred că nu suntem suficienţi. Cred că în ultimii ani, am impresia că am cam stagnat, în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului.

Dispeceratul anunţă un stop cardiorespirator. Într-un astfel de caz, totul este contra cronometru.

În gardă, pacientul este primit de Vlad Nekula. Într-un spital cu zeci de urgenţe pe noapte, este singurul medic pe gardă.

VLAD RADU NEKULA, medic primar: Nu ne plictisim niciodată!

Viaţa lui se împarte între gardă, ambulanţă… şi elicopter. Cu greu şi-a făcut timp să ne povestească despre el. Un om, până lal urmă, care trebuie să decidă singur pentru mult prea mulţi pacienţi.

Vlad Nekula: Sunt 14 posturi libere, scoase la consurs… mă rog, nu toate 14…

Reporter: La care nu se înscrie nimeni?

Vlad Nekula: Nu, nu vin. Nu vin tineri specialişti.

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: Şi acum există Spitale care au aparatură medicală, au salarii şi totuşi nu au medici. Înseamnă că mai este nevoie de ceva. Este nevoie de respectul pe care să-l purtăm acestei meserii. Rolul nostru e de a le reda încrederea.

Peste două mii cinci sute de medici ne pleacă în fiecare an. Iar cei care rămân se luptă, în fiecare zi, cu sistemul. Şi, la un moment dat, poate cu un regret…

VLAD RADU NEKULA, medic primar: Poate că sunt mai conservator sau poate că nu am avut curaj… Poate că, la un moment dat, voi regreta decizia de a rămâne prin prisma copiilor. Poate că altundeva ar fi avut alt sistem de educaţie, alte posibilităţi pe mai departe.

Sursa: observator.tv /  Foto: captura video