Părinții nu știu ce să mai facă pentru că cei mici să nu mai tușească, dar medicii atrag atenția că acesta este un proces de apărare. Organismul are nevoie să tușească pentru a elimina secrețiile.

Hidratarea este esențială atât când copilul tușește, cât și în orice viroză. Medicii nu recomandă însă limonadă sau alt suc de citrice, pentru că sunt acide. Puteţi doar să adăugaţi câteva picături de lămâie în ceai, pentru aportul de vitamina C.

Dr. Nicoleta Chiriţă, medic pediatru: “Noaptea să nu crească temperatura în camera, să îi ridice într-o poziție de plan înclinat, undeva la 30 de grade, semişezând, cu capul ușor în hiperextensie și să folosim acea manevră de clătire a năsucului cu ser fiziologic, cu dezobstrucţie, pentru că de multe ori e o tuse iritativă, dezobstrubţionăm nasul înainte de somn și poziția aceasta ridicată”.

Asta înseamnă că în momentul în care copilul doarme, secrețiile din nas ajung și rămân în gât, iar astfel îl irită. Nu le dați copiilor siropuri sau medicamente antitusive, ci expectorante.

Un consult este necesar și dacă tusea durează mai mult de 7-10 zile ori dacă se agravează, în loc să se amelioreze.

Dr. Angela Minulescu, medic pediatru: “O tuse persistentă poate avea foarte multe cauze, poate avea cauze din sfera ORL, putem să avem rinoadenoidita care întreține niște secreții la nivelul foselor nazale, ele sunt iritative și atunci copilul tușește. De asemenea, poate să însemne o bronșită astmatiformă, o tuberculoză sau o altă boală pulmonară cronică”.

Sursa: digi24.ro / Foto: colaj