Conditii inumane, focare de infectie…

Toţi cei care au trecut măcar o dată printr-un spital sau o policlinică s-au confruntat cu mizerie şi cu dezinteres. Până şi statul ştie aceste lucruri. Conform ministrului Sanatatii, mai multe spitale ar putea să nu mai primească finanţare pentru că nu oferă siguranţă pacienţilor. Şi totuşi, nimic nu pare să se schimbe.

Nici in Mures, in ultimii 30 de ani nu a mai fost construit niciun spital. Vechi şi depăşite, nu mai îndeplinesc condițiile de siguranţă pentru pacienţi. In plus, asa cum am scris in zeci de materiale, mai sunt si administrate prost de niste manageri incompetenti instalati in functie la ordin politic.

Şi totuşi, primesc acreditare pentru funcţionare în continuare, deşi ar trebui să fie închise. Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a văzut asta cu ochii ei după vizitele făcute in alte spitale, care, din pacate, seamana izbitor cu cele muresene.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Aceste spitale sunt spitale acreditate în ciclul unu de acreditare, probabil au tone de proceduri, de documente scrise. Probabil că evaluatorii au fost in aceste spitale. Eu, personal, le-as retrage acreditarea acestor spitale și probabil că o să o cer.

De fapt, vorbe in vant de la un alt ministru…

In realitate, la Agenția Națională pentru Monitorizarea Calității în Sănătate nu a ajuns încă solicitarea din partea ministrului Sănătății, de a retrage acreditarea spitalelor județene la care s-a referit. Între timp, ministrul a revenit și asupra declarației, spunând că va cere reevaluarea indicatorilor neconformi, nu retragerea acreditării.

Ca să obţină acreditarea, directorii spitalelor au de parcurs multe etape. Cu nouă luni înainte de expirarea termenului, conducerea trebuie să depună la Autoritatea pentru Calitate în Sănătate documente din care să rezulte că pacienţii sunt în siguranţă în respectiva unitate. Experţi independenţi sunt trimişi apoi în control, iar pe baza raportului scris de ei, Consiliul de Administraţie al Autorităţii votează prelungirea acreditării. 45 este punctajul minim. Problema este că după ce este obţinută aprobarea, statul recunoaşte că nu prea mai poate să verifice dacă pacienţii sunt în siguranţă.

Atâta timp cât autoritățile nu vor face spitale noi vor fi arătate în continuare cu degetul, pentru că improvizațiile nu vor dispărea, iar spitalele nu vor fi închise. Acreditările vor fi acordate ca și până acum, trecând cu vederea peste nereguli, iar pacienții sunt puși în pericol. Dar s-au obișnuit.

La final, va dam doar un exemplu. Detalii, aici: INUMAN! Imagini groaznice din interiorul spitalului TBC! Focar de infectie in care sunt tratati copii si adulti!

MS / digi24 /  Foto: colaj imagini cu caracter orientativ