Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Congresului Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti “Marisiensis”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 27 martie a.c., un mesaj în cadrul Congresului Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti “Marisiensis”, desfăşurat la Târgu Mureş. Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

“Domnule Rector,

Distinşi profesori,

Dragi studenţi,

Aţi creat o tradiţie din organizarea Congresului Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti MARISIENSIS, aflat anul acesta la cea de-a 23-a ediţie şi vă felicit pentru consecvenţă!

Nu văd posibilă dezvoltarea ţării fără contribuţia studenţilor. Voi reprezentaţi viitorul, sunteţi cei care veţi duce planurile la îndeplinire, de aceea opinia şi viziunea voastră sunt esenţiale pentru mine. V-am încurajat cu fiecare ocazie să vă faceţi vocea auzită în dezbaterile publice pe teme de sănătate şi de educaţie, să fiţi actori activi, să vă apăraţi interesele, în special atunci când este vorba despre reformarea rezidenţiatului, formarea şi dezvoltarea profesională, condiţiile de muncă şi salarizarea din sănătate.

Schimbarea sistemului de sănătate din România este atât de necesară. Activismul civic şi implicarea sunt atribute ale generaţiei voastre şi constituie calea către progres! Am convingerea că voi sunteţi cei care puteţi pune astăzi bazele acestei schimbări, prin contribuţia la conturarea unei viziuni pe termen lung, dar şi prin implementarea în viitor, din calitatea de profesionişti ai sistemului, a obiectivelor stabilite!

Resursa umană în sănătate este o temă prioritară pentru mine, pe care am lansat-o spre dezbatere, la Palatul Cotroceni, încă din 2015. Preocuparea pentru asigurarea numărului adecvat de profesionişti, cu specializările necesare şi o distribuţie geografică optimă, există la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene şi la nivel mondial.

Parcursul în carieră porneşte de pe băncile facultăţii de medicină şi farmacie. V-aţi ales această direcţie ghidaţi de pasiune. Aţi pornit la drum cu entuziasm, perioada studenţiei fiind cea în care aşteptările voastre prind contur, în care vă definitivaţi proiectul de carieră şi de viaţă. Sunt convins că fiecare dintre voi are aşteptări înalte şi dorinţa ca, în final, să-şi pună în aplicare cunoştinţele dobândite în beneficiul pacientului. Ştiu, totodată, că decalajul existent între România şi state precum Germania, Marea Britanie, Franţa, cu privire la condiţiile din sistemul de sănătate ori calitatea vieţii în general, influenţează de multe ori planurile voastre. Aici este datoria decidenţilor de a interveni, aşa cum au promis, pentru a vă crea un cadru adecvat specializării şi profesării în România.

Internaţionalizarea învăţământului superior românesc este o componentă esenţială a proiectului România Educată, pe care l-am lansat şi care în prezent se află în dezbatere. Anul universitar viitor va aduce la Târgu Mureş o premieră – deschiderea unei filiale a Universităţii dumneavoastră în Hamburg. Vă felicit pentru această reuşită prin care deveniţi ambasadori ai tradiţiei şcolii româneşti de medicină şi farmacie în străinătate!

Corpul didactic de aici, de la Târgu Mureş, este unul de excepţie şi mă bucur că în curând oraşul Hamburg vă va cunoaşte profesionalismul! Studenţii sunt oglinda profesorilor! Voi sunteţi cei care astăzi asimilaţi informaţia şi învăţaţi din experienţa mentorilor voştri, pentru a duce mai departe medicina românească şi poate, de ce nu, pentru a forma, în viitor, la rândul vostru, alte generaţii!

Vă doresc tuturor mult succes la prezentările pe care le veţi avea în cadrul sesiunilor ştiinţifice, precum şi în nobilul parcurs profesional pe care vi l-aţi ales!”