Au fost ridicate 13 persoane…

Astazi, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Tg. Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş, au efectuat un număr de 15 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mureş, Bihor, Covasna, Harghita, în vederea destructurării unui grup organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire de acte nereale.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 11.03.2014 – 04.03.2016, SC M. R. SRL, prin intermediul a 3 societăţi de tip fantomă, a procedat la efectuarea a 59 de importuri de produse suspuse taxei antidumping, în scopul sustragerii de la plata taxei antidumping şi a TVA-ului aferent, prezentând autorităţilor vamale mărfurile ca având o altă provenienţă şi/sau încadrate în alt cod tarifar.

În concret, această societate s-a folosit de 3 societăţi de tip fantomă controlate de reprezentanţii acesteia respectiv de SC G. E. SRL (16 importuri realizate în perioada 11.03.2014 – 03.11.2014), SC M. T. SRL (9 importuri realizate în perioada 29.09.2014 – 21.10.204) şi SC S. M. SRL (34 importuri realizate în perioada 12.03.15 – 04.03.2016) declarând ca şi provenienţă a mărfurilor ţări precum Bangladesh sau Hong Kong, precum şi de alte coduri tarifare. Ulterior importurilor, cele trei societăţi de tip fantomă revindeau scriptic mărfurile importate în modalitatea prezentată mai sus către SC M. R. SRL.

De asemenea, aproximativ în aceiaşi perioadă, SC M. R. SRL, în urma creări unor circuite de tranzacţionare fictive prin intermediul aceloraşi societăţi de tip fantomă, a evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale un număr de 48 de facturi fiscale reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, în scopul ocolirii regimului de taxare inversă a TVA aplicabil importurilor intracomunitare, în scopul sustragerii de la plată obligaţiilor fiscale către bugetul statului.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 10.000.000 lei.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Tg. Mureş au fost aduse în vederea audierii un număr de 13 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Covasna, Harghita şi Oradea, precum şi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş şi Harghita.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: DIICOT Mures /  Foto: colaj arhiva