Țigările ar putea dispărea din magazine. Inclusiv cele electronice și care încălzesc tutunul. O cer insistent tot mai multe voci oficiale și din societatea civilă.

Specialişti din întreaga lume prezenţi la forumul “Drepturile omului şi o lume fără tutun” au cerut măsuri mai dure care să ducă la descurajarea fumatului şi, implicit, la protejarea cetăţenilor de efectele nocive ale ţigărilor. Tutunul ucide peste 7 milioane de oameni la nivel global în fiecare an. E cea mai importantă cauză a deceselor ce pot fi prevenite.

Medicii şi ONG-urile cer de mai mult timp înăsprirea legii antifumat.

Legea antifumat ar putea fi modificată astfel încât să fie interzise în spațiile închise inclusiv ţIgările care încălzesc tutunul, așa cum s-a întâmplat cu variantele clasice.

Fumatul provoacă boli grave cum ar fi cancerul, bronşită cronică, accident vascular cerebral sau infertilitate. Grav e că tot mai mulţi tineri devin dependenţi de ţigări.

În 2014, fumau 25 la sută dintre tineri. Acum, procentul a ajuns la 29 la sută. 70% dintre ei aveau mai puţin de 18 ani când au început să fumeze.

Trebuie luate măsuri urgente, spune comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, care spune că Uniunea Europeană îi încuraja pe agricultori să renunțe la culturile de tutun.

Până când astfel de măsuri vor produce efecte, guverne au la dispoziție instrumente extrem de eficiente pentru a stârpi fenomenul.

Tinerii sunt atraşi în special de ţigările eletronice sau de cele care doar încălzesc tutunul, arată studiile recente.

Sursa: tvr / Foto: colaj