Ce le transmit iar alegătorilor, după ce au furat startul..

Majoritatea sloganurilor folosite momentan denotă o abordare a problemelor locale, naţionale, şi nu una care să fie integrată în discursul privind problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, a spus pentru MEDIAFAX sociologul Ciprian Necula.

„Toate mesajele pe care le-am văzut au o doză importantă de anti-europenism: «Nu suntem cetăţeni de mâna a doua, vrem să fim şi noi acolo printre primii». Mesajele partidelor în contextul alegerilor pentru Parlamentul European adresează poziţia României din perspectiva unei entităţi complexate de istorie”, a afirmat Ciprian Necula.

PSD: “Patrioţi în Europa. România merită mai mult!”

Sociologul consideră că principalul partid de la guvernarea României, Partidul Social Democrat, prezintă un mesaj de tip “naţionalist, şovin şi lipsit de respect faţă de Europa”. Acest mesaj se înscrie cumva în campaniile din ultimii ani ale PSD, naţionalistă, şovină şi lipsită de respect faţă de Europa

PNL: „România în primul rând/ E timpul României”

Al doilea partid ca mărime, Partidul Naţional Liberal, are, de asemenea, un mesaj „naţionalist”, care contravine ideii de unitate europeană, susţine Ciprian Necula.
Ca şi în imnul «Deşteaptă-te române», «România în primul rând» sugerează că până acum n-am fost, vom fi de acum în colo.

Alianţa 2020 USR-PLUS: Mergem la victorie!/ Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie/ Semnaţi ca să aveţi ce să votaţi

În ceea ce priveşte alianţa USR-PLUS, sociologul consideră că discursul lor se axează pe opoziţia cu marile partide pentru a-şi strânge susţinători, dar se concentrează tot pe problemelele naţionale, nu cele europene.

PMP: „Uniţi în Europa”

Necula crede că mesajul „mai european” al Partidului Mişcarea Populară vine ca urmare a experienţei ca şef de stat a membrului de onoare al partidului, Traian Băsescu.

UDMR: „Europa puternică, Transilvania prosperă”

Sloganul Uniunii Democratice a Maghiarilor din România este un factor mobilizator pentru electoratul lor “captiv”, potrivit sociologului.
Este o manipulare ieftină, de tip naţionalistă, la nivel local de această dată.

Sursa:Mediafax.ro / Foto: colaj