Sunt “norocoşi” cei care se îmbolnăvesc la data potrivită…

“Nu mai sunt fonduri pentru analize, pe lista de aşteptare sute de persoane, doriţi să vă trecem pe listă?“, este răspunsul majorității laboratoarelor medicale după primele 2,3 zile din lună sau „nu sunt fonduri, reveniţi la inceputul lunii“.

Astfel că cei mai mulţi pacienţi ajung să scoată bani din buzunarul propriu pentru a efectua analizele medicale recomandate de medic.

Mult mai dificil devine pentru un pacient cu bilet de trimitere să găsească un loc dacă are de efectuat  o investigaţie paraclinică precum RMN sau CT, perioada de aşteptare fiind chiar şi de câteva luni bune.

În Mureș există fonduri pentru analize  medicale doar pentru o zi sau două din lună. Pachetul de sănătate este teoretic foarte generos, dar nu este real, pentru că pacienţii nu pot beneficia de el.

De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă acestea nu garantează nici măcar efectuarea unui set de analize medicale?

Iată de ce se întâmplă asta…

Explicația este foarte simpla, MONOPOLUL! În acest caz al Casei Naționale de Sănătate. Pana ce doar o singura instituție va împărții banii după bunul plac, beneficiarii vor avea de suferit. Dacă mai e și de stat, lucrurile sunt clar deficitare.

Solutia este sa avem mai multe case de asigurări de sanatate private, ca in tarile civilizate, care sa ofere servicii reale, iar asigurații sa poată decidă singuri pe care o aleg.

Astfel, competivitatea creata va duce la servicii de calitate crescuta pentru pacienți. Simplu.

De ce nu se procedează asa? Și mai simplu. “Gurile rele” spun ca n-ar mai avea control la tot felul de aranjamente, dar noi nu credem ca cineva ar putea profita de pe urma oamenilor bolnavi.

MS / Foto: colaj