Mita va fi înlocuită cu donaţia, în spitale apar angajamente antişpagă, salariile medicilor au crescut. Toate aceste măsuri au fost luate pentru eliminarea şpăgii din spitale. În realitate se întâmplă exact invers. Potrivit mecanismului de integritate de pe site-ul ministerului Sănătăţii, numărul raportărilor în privinţa şpăgii a crescut de când salariile medicilor au fost majorate.

Mecanismul de integritate de pe site-ul Ministerului Sănătății există de 3 ani.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Vedem că acolo peste 10.000 de persoane au raportat prin acel mecanism că li s-a cerut șpagă. Și peste 7.000 de oameni au facut plângeri.

Viorel Hușanu, lider de sindicat Sanitas: Dacă medicii aveau un salariu de 1000 de euro și își completau veniturile prin donații de la pacienți, acum medicul are de 3 ori mai mult, dar acei pacienți nu mai sunt atât de bine îngrijiți, atât de bine văzuți de medic. Pentru că medicul evită să mai aibă contact cu pacientul. Este mulțumit cu salariul pe care îl are și dacă salariul este fix, ori că îngrijește 2 pacienți, ori că îngrijește 100 el și-a luat banul.

Carmen Uscatu, Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”: Ca să eradichezi fenomenul ăsta al șpăgii trebuie să te uiți la pacient și să vezi de ce se simte obligat să dea această șpagă în sistemul românesc de stat. Poate pentru că pacientul nu conștientizează că toată viața a plătit asigurări de sănătate și că din toate impozitele, când se duce în spital, el de fapt a plătit în avans acești bani.

Sursa: digi24.ro / Foto: captura