Buget exista, dar statul nu finalizeaza birocratia! Unii se trateaza pe jumatate, altii mor cu zile…

Pacienţi cu boli grave, inclusiv cancer, cer să fie incluse la compensare şi medicamentele care i-ar putea salva, mai ales că acum există buget. Mai multe terapii au toate avizele pentru a fi plătite de stat. Unele aşteaptă însă chiar din 2017 includerea pe lista gratuităţilor. Disperaţi că nu au mii de euro pe lună pentru medicamente, unii se tratează doar pe jumătate. Și asta cu ajutorul oamenilor impresionaţi de suferinţă.

Vlad are 39 de ani şi un cancer limfatic. A trecut prin stări cumplite în cei 16 ani de când are limfom Hodgkin. Terapiile obişnuite nu-l mai ajută. Există una care l-ar putea ajuta, dar costă 32.000 de lei pe lună. Imposibil de plătit din salariul său de profesor de geografie. A primit o şansă de la elevii săi şi de la alţi oameni din oraş.

Vlad Ghișe, pacient cu limfom Hodgkin: “Cu ajutorul comunităţii, reuşesc să-mi achiziţionez o doză incompletă, o dată la două săptămâni. Deja am trei luni de când fac. Mulţumesc comunităţii”.

Omul spune că tratamentul, chiar şi înjumătăţit, i-a schimbat radical viaţa.

Vlad a făcut sute de kilometri până în Capitală, ca să ceară sprijinul Ministerului Sănătăţii. Ca el, şi alţi pacienţi cu boli grave vor ca medicamentele salvatoare să fie incluse urgent pe lista gratuităţilor, mai ales că au de mult timp toate avizele necesare pentru compensare.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice – COPAC: “Timpul pacienţilor este foarte limitat. Aşteptăm multe din aceste medicamente din 2017”.

Încă trei pacienţi au dat în judecată statul, după primul caz de anul acesta care a obţinut în instanţă tratamentul gratuit. Autorităţile trebuie să răspundă în 90 de zile cererii de includere la compensare a unui medicament. Termenul legal nu este însă respectat.

Sursa: tvr.ro / Foto: captura