Au fost returnati, dar primiti inapoi doar cu eticheta schimbata! Ne mai miram de atatea infectii intraspitalicesti…

Două loturi de peste 200 de litri cu dezinfectanți pentru suprafețe au fost retrase de la utilizare anul acesta de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, în urma unui control efectuat în luna ianuarie de către inspectorii de Sănătate Publică. Motivul era că produsul nu avea acțiune fungicidă. Conducerea spitalului a cerut schimbarea loturilor, însă a primit aceleași produse dar cu eticheta schimbată.

Cele două loturi în valoare de peste 10.000 de lei au fost sigilate. Spitalul are contracte de peste 10 ani cu această firmă, care are toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac.

Producătorul biocidelor în cauză este o firmă din Germania iar distribuitor e firma prahoveană Al Carina, al cărei nume a apărut în scandalul HexiPharma. Aceasta a câștigat în noiembrie anul trecut un nou contract de furnizare a biocidelor la Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, prin licitație publică deschisă.

Firma furnizează două tipuri de dezinfectanți, unul de nivel înalt și altul de nivel mediu, pentru suprafețe, care a fost găsit cu probleme.

Ministerul Sănătății s-a sesizat în cazul biocidelor neconforme, în urma analizelor efectuate încă de anul trecut la mai mulți dezinfectanți pentru spitale. 3 produse biocide au fost găsite neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans și aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului medical.

Sursa: RTM /  Foto: colaj