Peste 70 de preoţi din toate cele cinci protopopiate ale judeţului Mureş s-au prezentat, ieri dimineață, la prima oră, la Centrul de Transfuzii din Târgu Mureş. Acţiunea de donare de sânge lansată de arhiepiscopul Alba Iuliei are ca scop ajutorarea celor care au nevoie urgentă de transfuzie în condiţiile în care spitalele sunt într-o continuă criză de sânge.

Părinte Ghelasie, stareţ Mănăstirea Sighişoara: “Glasul bisericii de fapt e glasul lui Christos şi atunci trebuie să răspundem apelului lui Isus, pentru că aşa cum a spus IPS, El a fost primul donator de sânge, iar eu sunt unul care am primit sânge o dată în viaţa mea. Am primit patru pungi de sânge, ştiu ce înseamnă să dai viaţa cuiva”.

Mulţi preoţi au mai donat sânge şi speră că gestul lor să fie urmat şi de enoriaşi.

Daniel Hâncu, preot: “Am zece ani vechime de când donez aşa că mă bucur că şi în modul acesta s-a implicat biserica. Am sfătuit adesea şi pe alţi oameni şi prieteni cunoscuţi, rude, e o stare de bine pe care îţi dă faptul în sine, faptul că donezi sânge te gândeşti că prin sângele tău se poate salva o viaţă”.

Irimie Gherman, preot: ″Ţinând cont de faptul că noi mergem ca preoţi la diferiţi bolnavi de diferite boli, e un ajutor pe lângă cel duhovnicesc. Acesta este un ajutor material, dar bun, atât putem noi, pe lângă rugăciune şi împărtăşanie, să mai oferim celor suferinzi”.

Chiorean Claudiu Dorin, preot: “Ideea este foarte bună şi de apreciat mai ales pentru perioada asta de post în care suntem chemaţi să fim deschişi faţă de ceilalți. Este un antrenament al voinţei spre deschidere pentru ceilalţi”.

În judeţul Mureş, numărul donatorilor a scăzut simţitor în ultima perioadă.

Marinela Lazăr, psiholog Centrul de Transfuzii Târgu Mureş: “Un număr foarte mare de foşti donator şi-au găsit de lucru în altă parte şi au plecat sau au plecat să îşi facă studiile în alte oraşe. Şi mai este acest ritm alert al vieţii care ne face să uităm că cineva are nevoie de un gest mic de al nostru”.

Pentru a funcţiona în limite normale şi pentru a putea asigura necesarul de sânge spiţatelor, zilnic 60 de persoane ar trebui să doneze.

Campania “Salvează o viaţă, donează sânge” continuă şi în perioada următoare, inclusiv prin centre mobile de recoltare de sânge, în localităţi mai mici.

Sursa: protv.ro / Foto: captura