În județul Mureș, pentru alegerile din 26 mai 2019 a fost alocată suma de 4 milioane de lei pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European. Alegerile se vor desfășura în 568 de secții de votare. 20 de secții vor funcționa în alte locații decât la alegerile precedente. 3 dintre ele au fost deja aprobate, iar 17 sunt în curs de îndeplinire a formalităților necesare, conform RTM.

Pana aici totul bine si frumos, doar ca nu vom putea vota pe cine vrem sau mai bine zis vom putea vota tot PSD, PNL, UDMR si alte fractiuni desprinse din ele. De ce depindem de monopolul bucurestenilor cand pe noi ne intereseaza zona in care traim?

Foarte simplu. Legile proaste care nu se doresc schimbate tocmai de cei amintiti mai sus si care nu vor o reformare a clasei politice, deoarece asta ar insemna inlaturarea lor in cel mai scurt timp.

In 2016, targumureseanul Dan Masca a reusit, cu investitii importante din fonduri proprii, sa schimbe partial Legea Electorala, prin introducerea posibilitatii de infiintare a partidelor cu doar 3 membri, dand astfel posibilitatea de a se initia grupuri civice noi la nivel local.

Din pacate, acest lucru nu mai este posibil in cazul alegerilor pentru PE, deoarece legea actuala prevede “pentru a fi inregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidati propuse de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau aliantele electorale trebuie insotite de o lista cuprinzand cel putin 200.000 de sustinatori, in timp ce candidaturile independente trebuie insotite de o lista cuprinzand cel putin 100.000 de sustinatori,” evident un lucru imposibil de realizat in judetul Mures daca nu ai in spate un partid centralizat, coordonat de la Bucuresti, care sa stranga in locul tau semnaturile necesare, chiar daca prin metode asupra carora nu are rost sa mai insistam.

Trist este ca noi muresenii suntem nevoiti sa-i votam tot pe ei sau sa nu votam pe nimeni, lucru care duce in final la situatia in care vom fi “reprezentati” tot de ei.

MS /  Foto: colaj