Consiliul Național al Audiovizualului a decis să interzisă spotul de imagine pentru furnizorul de energie E.ON. Motivul. În clip apare un câine cu coada tăiată, practică ce constituie o infracțiune.

Autoritatea Națională Sanitar Veterniară și pentru Siguranța Animalelor este de aceeași părere. Într-un punct de vedere trimis la solicitarea CNA aceștia spun că „intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative, așa cum este și codotomia, constituie infracțiune”.

„Prin urmare, utilizarea în scop publicitar a unui animal de companie supus unei intervenții chirurgicale interzise, poate crea un impact negativ la nivelul opiniei publice, mai ales în ceea ce privește respectarea legislației naționale privind protecția animalelor.”

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări primite de la un telespectator.

„Reclama contine imagini cu un catel rasa boxer cu coada cupata ( taiata), in conditiile in care tauerea cozii si a urechilor la caini este considerat ilegala in Romania.Aceasta reclama incalca legea privind Drepturile animalelor”, spune reclamația.

Spotul nu mai poate rula în această variantă, în care încalcă legea, iar pentru a reveni pe TV trebuie să fie modificat.

Legislația invocată:

ART. 102
(1) Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale.

Sursa: Paginademedia.ro / Foto: captura