Peste 50 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, cu privire la modul în care a fost adoptată OUG 7/2019, prin care s-au modificat legile Justiţiei.

“Este un protest organizat la iniţiativa mai multor judecători şi procurori din cadrul instanţelor din judeţul Mureş faţă de adoptarea OUG 7/2019, care a provocat nelinişte şi în rândul nostru, nelinişte legată de independenţa autorităţii judecătoreşti. Susţinem şi noi evident toate demersurile pe care Consiliul Superior al Magistraturii urmează să le demareze pentru abrogarea tuturor dispoziţiilor acestei ordonanţe, care exced solicitărilor CSM cu privire la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vom continua cu acţiuni până la sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca vineri să ne hotărâm ce măsuri de proteste adoptăm pentru săptămâna care urmează. Vom discuta în ce măsură protestele noastre de săptămâna viitoare va afecta sau nu activitatea în sine”, a declarat preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, judecătoarea Simona Aldea.

Protestatarii au arătat că speră într-un “moment de înţelepciune” din partea guvernanţilor, întrucât este nevoie de încredere în actul de justiţie, în autorităţile de conducere din domeniul judiciar şi că acestea nu pot avea loc printr-o legislaţie haotică, care apare peste noapte.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Târgu Mureş, întruniţi în Adunarea Generală, au decis, marţi, cu unanimitate de voturi, exprimarea publică a dezacordului cu privire la “modul lipsit de transparenţă în care a fost adoptată OUG 7/2019”, dar şi cu privire la efectele pe care acest act normativ le-ar putea avea asupra actului de justiţie şi asupra cetăţenilor României.

Cu o zi înainte, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au hotărât suspendarea activităţii începând din 26 februarie până în data de 1 martie, după ce au analizat principalele modificări aduse legilor Justiţiei prin OUG 7/2019.

Sursa:digi24.ro / Foto: captura