Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere la Fisc a fost recent oficializată, dar înregistrarea în sine nu mai e obligatorie de anul trecut, de când legislația fiscală a fost modificată în acest sens. Dar există un mare avantaj pentru cel care dă în chirie atunci când înregistrează contractul la Fisc sau când îl face la notar.

Obligația de a înregistra contractele de închiriere a fost scoasă din legislația fiscală, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018, iar posibilitatea de a le înregistra a fost reglementată din nou, printr-un act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial.

În mod normal, un locator care a dat în chirie un spațiu de locuit sau pentru o firmă s-ar putea gândi că, din moment ce nu mai este obligat să înregistreze contractul la Fisc, nu ar mai avea motive să o facă. Motive însă există. Le aflăm din legislația civilă.

Astfel, potrivit Codului civil, contractul făcut doar între părți, neautentificat, dar înregistrat la Fisc sau cel autentificat la notar (chiar și neînregistrat la Fisc) este titlu executoriu pentru plata chiriei. Asta înseamnă că executarea silită se obține mult mai ușor, fără a mai fi necesară prezentarea în fața unui judecător și obținerea unui titlu executoriu în acest fel. Locatorul merge cu contractul direct la executorul judecătoresc ca să-l dea afară pe locatarul rău platnic.

Sursa: avocat.net /  Foto: colaj