În vreme ce autorităţile lasă pradă timpului clădiri simbolice, un tânăr din Mureş, îndăgostit de arhitectură, vrea să le facă şi altora cunoscută imaginea satului de demult. Casele româneşti de pe vremea bunicilor prind viaţă în mâinile lui. La scară mică, încearcă să le recreeze exact aşa cum erau ele în trecut. De o frumuseţe simplă, cu pridvor şi înconjurate de garduri din lemn.

Daniel Bucin încearcă să reînvie satul de demult nu doar prin costumul popular pe care îl poartă cu mândrie. Ci şi cu ajutorul acuarelelor, pensulelor ori uneltelor. La masa din atelierul său îşi petrece cea mai mare parte din zi. Creează case ori biserici, la scară mică.

Daniel Bucin, meşter popular: Am inceput la liceu, prin anumite căsuţe, iar pe parcurs am pus accent pe tradiţionale, pe case tradiţionale. Se lucrează cu materiale biodegradabile, lemn de bază, de diferite dimensiuni, furnir, plastic, plexiglas la geamuri, anumite elemente de fier.

Totul trebuie să fie cât mai aproape de realitatea de demult. Elementele finale sunt pietrele de la fundaţia caselor, ţesăturile puse deasupra uşilor ori băncuţele din lemn, de la gard. O muncă minuţioasă, care are nevoie de documentare. Pentru asta, Daniel consultă internetul ori cărţile de arhitectură.

Fiecare nouă machetă are nevoie de aproape o lună ca să prindă viaţă. Atunci când îi trebuie o mână de ajutor, meşterul ştie la cine să apeleze.

Preţurile caselor în miniatură pornesc de la 250 de lei, dar pot ajunge şi la peste 1000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrărilor. Detalii si comenzi, aici.

Sursa: observator.tv /  Foto: Daniel Bucin / fb