Guvernul Ungariei doreşte să ofere posibilitatea fiecărui copil maghiar şi fiecărui copil născut într-o căsnicie mixtă să frecventeze creşa şi grădiniţa maghiară, prin intermediul programului de dezvoltare al grădiniţelor din Bazinul Carpatic, aflat în a treia etapă.

Despre această intenţie a vorbit miercuri la Miercurea Nirajlui, în judeţul Mureş, secretarul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, reponsabil de politici naţionale, Árpád János Poptápi, care în curtea bisericii catolice, în cadrul Zilelor Bocskai, sărbătorind alături de comunitatea locală a depus piatra de temelie a noii grădiniţe maghiare.

Secretarul de stat a subliniat: pe Valea Nirajului trăiesc mai mult de 60 de mii de maghiari, iar în cea mai mare localitate a zonei, Miercurea Nirajului, peste şase mii de maghiari şi este important ca această comunitate să îşi poată păstra identitatea. Acest scop îl deserveşte investiţia în grădiniţa catolică maghiară, respectiv în creşa reformată, pentru care Guvernul Ungariei a alocat 70 de milioane de forinţi (220 de mii de euro).

Árpád János Poptápi a spus: în primele două etape ale programului de dezvoltare şi construire a grădiniţelor maghiare pentru maghiarii de peste hotare, Guvernul Ungariei a cheltuit peste 38 de miliarde de forinţi (aproape 120 de milioane de euro), iar pentru etapa a treia, care se desfăşoară acum, a alocat alte 9 miliarde de forinţi (28,3 milioane de euro). Mai mult de jumătate din această sumă, 24,8 miliarde de forinţi sunt destinaţi Transilvaniei, mai exact pentru construirea a 94 de creşe şi grădiniţe şi renovarea a 102 de astfel de instituţii de învăţământ.

În cadrul programului, până acum au fost renovate şi extinse 450 de grădiniţe şi construite 160 de grădiniţe noi.

“Cel mai bine se poate învăţa în limba maternă, respectiv copiii se pot conecta la procesele fundamentale de socializare, iar cei care merg la grădiniţă maghiară vor merge, cel mai probabil, la şcoala maghiară”, a arătat secretarul de stat.

Primarul oraşului Miercurea Nirajului, Sándor Tóth, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: grădiniţa catolică şi creşa reformată vor fi amenajate prin modernizarea clădirilor dezafectate aflate în vecinătatea bisericii catolice din localitate. Lucrările de construcţie vor fi finalizate peste câteva luni, iar după parcurgerea procedeelor de acreditare, copiii pot frecventa cele două instituţii de învăţământ, cel mai probabil începând cu luna septembrie a anului 2020.

Conform primarului, în Miercurea Nirajului a crescut natalitatea în ultimii ani, şi de aceea este importantă pentru comunitatea locală atât creşa, cât şi grădiniţa noua.
La Miercurea Nirajului, de 25 de ani, în fiecare an se sărbătoreşte faptul că Bocskai István a fost ales pe 21 februarie 1605 principele Transilvaniei.

Sursa: MTI