Un ordin de protecţie provizoriu a fost emis de către poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Sovata, faţă de un bărbat, de 43 de ani.

La data de 20 februarie a.c.,în jurul orei 12.20, poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Sovata au fost sesizaţi de către un bărbat, despre faptul că într-un imobil din localitate, are loc un scandal.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că la aceeaşi dată, în timp ce se afla în locuinţa comună din localitatea Sovata, sub influenţa băuturilor alcoolice, un bărbat, de 43 de ani, a agresat-o fizic pe concubina acestuia, în vârstă de 46 de ani.

După evaluarea stării de fapt, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbat, pe numele căruia a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia. Astfel, la sfârşitul anului trecut, a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.

De la data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor.

Ordinul stabileşte procedura de intervenţie a poliţiştilor, de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului şi procedura de emitere a ordinului de protecţie provizoriu, precum şi cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

IPJ Mureș / Foto: colaj arhiva