Noua directivă europeană care prevede norme de siguranţă pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă nu interzice încă vânzarea de medicamente la bucată. Aceasta este o interpretare eronată apărută în spaţiul public, care a generat temeri în rândul pacienţilor cronici.

Perioada necesară pentru stabilizarea întregului proces vizează identificarea problemelor din sistemul informatic şi remedierea acestora, însă autorităţile române nu au definit clar durata acestei perioade, a declarat pentru RRA Dan Zaharescu, preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor.

Dan Zaharescu: Gândiţi-vă că doar în România se eliberează pe an aproximativ 500 de milioane de cutii de medicamente. Această complexitate necesită o perioadă de stabilizare, de adaptare a sistemelor informatice naţionale.

Marea majoritate a medicamentelor vândute fracţionat se eliberează fără reţetă medicală şi, deci, nu intră în procesul de serializare. În cazul blonavilor cronici însă aceştia primesc reţete şi pentru trei luni, iar în condiţiile în care unele cutii conţin 28 de pastile s-ar impune ruperea sigiliului de siguranţă la mai multe cutii.

Dan Zaharescu: La nivel european nu se prevede nimic, deci, aici este responsabilitatea autorităţilor române. Există voci la nivelul industriei care sugerează prescrierea pe număr de săptămâni şi adaptarea conţinutului cutiilor de medicamente la multiplu de mai multe săptămâni.

Dan Zaharescu a precizat că pentru punerea în practică a acestei soluţii autorităţile sanitare trebuie să modifice mecanismul de decontare a medicamentelor între farmacii şi Casele de Sănătate.

Sursa: RRA