Politia se supune si il cheama la sectie pentru “incalcarea ordinii si linistii publice prin articolele publicate”…

Msnews.ro este ”un ziar care scrie despre viața din județul Mureș, cu bune și rele”, după cum îl caracterizează Cătălin Vischi, fondatorul și proprietarul ziarului.

În concepția Primăriei, exprimată pe Facebook-ul instituției, ”în urma analizării mai multor materiale publicate de jurnalistul msnews.ro”, edilul a ajuns la concluzia că ”vorbim de atacuri constante la adresa primarului sau a altor angajați din instituție, atacuri care lezează onoarea și demnitatea acestora”.

“În loc să-l dea în judecată pe ziarist, ca orice persoană care se consideră lezată, primarul Dorin Florea a rostogolit poliția spre autorul articolelor! Iar poliția s-a executat și i-a trimis această invitație la secție, probabil unică într-un stat UE”, scrie jurnalistul Catalin Tolontan pe tolo.ro.

El urma să meargă azi, 13 februarie 2019, la ora 9 la secție, desi in invitatie era trecuta data de 13 februarie 2018. 😉

”Domnul VISCHI (…) este chemat la acest organ de poliție (…) pentru lămurirea aspectelor sesizate de către Primărie Muncipiului Tg Mureș privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice cu ocazia publicării unor articole pe siteul msnews.ro”.

Cum pot fi tulburate conviețuirea socială și ordinea publică prin publicarea unor articole, care nu sunt nici rasiste, nici discriminatorii, asta o să afle jurnalistul când s-o prezenta la secție. ”Azi nu am fost, l-am sunat pe polițist, i-am spus că știu că e un abuz, că e un sistem militarizat și execută ordine, dar că voi veni, însoțit de un avocat”, a declarat Cătălin Vischi pentru Libertatea.

Jurnalistul catalin Vischi crede că primarul Dorin Florea încearcă să îi intimideze pe cei de la site-ul www.msnews.ro, acuzând faptul că Primăria Târgu Mureș plătește „tăcerea disciplinată a celei mai mari părți din presa locală cu câte 25.000 de euro, lună de lună, din banii voștri, adică din bugetul orașului”, se arata si pe newsweek.ro

Fostul jurnalist Radu Balas, actualmente consilier local din partea POL in CL Tirgu Mures, a explicat concret cum stau lucrurile, el insusi avand pe rol un proces de calomnie intentat primarului Florea, pe care la si castigat in prima instanta:

“De ce nu pot fi amendați ziariștii de către Poliție, pentru articolele lor, așa cum ar vrea liderii Primăriei Târgu Mureș

Jurnalistul Cătălin Vischi de la msnews.ro a scris mai multe articole despre Primăria Târgu Mureș și liderii ei. Iar ăștia din urmă i-au făcut plângere la Poliție în baza articolul 2, alin. 1 din Legea 61 din 1991 (vezi foto). Printre bravii reclamagii se numără chiar Cosmin Blaga, purtătorul de cuvânt, fost jurnalist (!!!), care a și postat imaginea de mai jos. Ei bine, exact așa este condus orașul ăsta de mulți ani. După ureche. Ei cred că știu, că se pricep, sunt convinși de asta, dar habar n-au că sunt penibili în necunoașterea lor. Mai mult, recidivează în necunoaștere, după ce o plângere similară i-au făcut și lui Dan Mașca.

De ce nu poate fi amendat un jurnalist pentru un articol și de ce cuvintele nu pot fi nicicum contravenție în acest caz? Deoarece așa e în democrație. Iar democrația a avut grijă ca jurnaliștii să nu fie încadrabili în articolul de lege de mai jos. Pentru că nu poate decide un polițist dacă un jurnalist a avut sau nu dreptate, ci doar o instanță. Nu poate un polițist amenda un jurnalist pentru o frază, decât dacă face un abuz și se ajunge tot în instanță până la urmă. Democrația a avut deci grijă ca, atunci când vine vreun vremelnic lider sovietoid cu asemenea concepții, să-l pună la colț. Ziariștii nu pot fi amendați pentru opiniile lor sau pentru relatarea unor fapte. Pentru că atunci nu ar mai exista presă sau democrație. Ei pot fi dați în judecată și atât.

O altă prostie este aceea că cineva a denigrat sau jignit o instituție. Nu există nici așa ceva, decât în dictatură. În democrație poți jigni sau denigra o persoană, nu o clădire. Liderii primăriei, e adevărat, au impresia că ei sunt însăși instituția Primăriei, dar, din fericire, nu e așa.
În concluzie, dacă cineva din Primărie (și nu instituția, Cosmine dragă) s-a simțit denigrat sau jignit, pot face o cerere de chemare în judecată a lui Cătălin Vischi în baza art. 72, 73, 252, 253, 1349, 1357, 1358, 1381, 1385 din Codul Civil. Și nu în baza Articolul 2, alin. 1 din Legea 61 din 1991, pe care l-au invocat liderii Primăriei. Hai, puneți mâna pe carte!”, scrie Radu Balas pe facebook.

MS /  Foto: colaj