Se propun alte solutii in schimb…

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, cere modificarea legii poliţiei şi a armelor de foc şi interzicerea folosirii acestora în prinderea unor suspecţi, în contextul ultimelor incidente în care poliţiştii au rănit un pieton, în timp ce încercau să oprească o maşină.

„În fiecare an din ultimii trei, câte un om nevinovat a murit de glonţul poliţiei. Asociaţia reaminteşte IGPR să-şi doteze angajaţii cu tasere şi să-i înveţe să oprească maşinile în trafic utilizând benzi cu ţepi, nu gloanţe trase în trecători. APADOR-CH solicită modificarea urgentă a legii poliţiei (218/2002) şi a legii armelor de foc (17/1996) în sensul interzicerii exprese, fără niciun dubiu, a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenţii”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

Potrivit sursei citate, contravenţiile sunt fapte de gravitate minoră, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient produce mai multe prejudicii pentru societate decât beneficii.

Cel mai recent episod de acest gen s-a întâmplat la data de 8 februarie 2019 (detalii aici), în judeţul Mureş, când un pieton a fost grav rănit la cap de un glonţ tras de către un poliţist care încerca să oprească un autoturism. Autoturismul nu oprise la semnalul echipajului de poliţie, faptă care constituie contravenţie, nu infracţiune.

“Din cauza teribilismului unui şofer, care va primi doar o amendă contravenţională, o persoană nevinovată, complet străină de acel incident, se află la spital, între viaţă şi moarte,” mai precizeaza asociaţia.

Sursa: mediafax.ro / Foto: colaj