Cetatea Sighișoarei, una dintre cele mai vizitate locații din ţară, se degradează pe zi ce trece.

Construcția medievală introdusă în patrimoniul UNESCO se distruge de la un an la altul, în timp ce autoritățile spun că au alocat bani pentru restaurare, însă așteaptă avizele necesare de la Ministerul Culturii.

Până atunci, zidurile bătrânei cetăți stau sprijinite în bârne.

A trecut un an de când aceste imagini au fost surprise de o cameră de supraveghere din apropierea zidului cetăţii medievale din Sighişoara. De atunci situaţia nu s-a schimbat. Asta pentru că autorităţile ori nu au banii necesari pentru restaurare, ori aşteaptă avizele necesare.

Însă timpul nu aşteaptă, iar după iarnă grea zidurile cetăţii par să cedeze. În urmă cu câteva zile, pasajul numit culoarul bătrânelor doamne a cedat.

Tânără: “Destul de dezamăgitor, pentru că sunt clădiri foarte vechi care stau de secole întregi în picioare şi acum vezi cum cad pereţii, detaliile arhitecturii nu se mai văd, sunt aproape şterse. Trist.”

Incompetenta autorităților…

Autorităţile spun că au mâinile legate. Deşi au alocat bani pentru unele lucrări de restaurare încă de anul trecut, nu au făcut rost de avize din partea Ministerului Culturii. Aşa că au recurs la o improvizaţie… cu bârne.

Ovidiu Mălăncrăvean, primarul Sighișoarei: “Măsurile pe care le-am luat sunt pentru a proteja monumentul şi pentru a proteja şi cetăţenii. Din bugetul local dorim să finanţăm culoarul bătrânelor doamne, bani din buget pentru această galerie au fost puşi şi anul trecut în speranţa că avizul vine mai repede.”

Autorităţile vor aloca din buget peste un milion de lei pentru lucrările urgente. Suma aceasta, însă, nu include şi restaurarea zidului prăbuşit în luna februarie a anului trecut.

Bărbat: “Ar fi bine să fie pusă la punct aşa cum ar trebui această cetate.”

Cetatea Sighişoara a fost construită în secolul 12 şi este cunoscută ca cea mai mare cetate încă locuită din Europa. Acesta a fost introdusă în patrimoniul UNESCO în urmă cu 20 de ani şi atrage anual sute de mii de turişti din toată lumea.