7.5 C
Targu Mures
miercuri, august 5, 2020
Acasă Autoritati locale ATENȚIE! Primăria a tăiat ILEGAL 3,7 hectare de pădure la Platoul Cornești!

ATENȚIE! Primăria a tăiat ILEGAL 3,7 hectare de pădure la Platoul Cornești!

Dezvăluiri groaznice după controlul efectuat ieri de Ministerul Apelor și Pădurii…

În urma cu câteva zile, publicam un material în care prezentam controlul efectuat de Garda Forestieră la Platoul Cornești la finele anului trecut, în urma căruia au cerut municipalității să elibereze zona de căsuțele comercianților pentru a putea fi efectuate verificări, totodata blocand si accesul in zonele transformate in parcări.

Motivul verificarilor era, conform Garzii Forestiere, ca anumite suprafețe de teren n-au fost scoase legal din circuitul forestier, mai exact au fost defrisate ilegal.

Intr-o declaratie oferita RTM, reprezentantii primariei Tirgu Mures spuneau ca „Nu am defrișat spații verzi, nu am defrișat copaci”.

Întrebam atunci, retoric, oare cine minte?!

Cei de la Garda forestiera care au ca proba lipsa a zeci de copaci, in special din zona in care s-au trasat cu dungi albe parcari (construit e prea mult spus), sau primaria Tirgu Mures care are in frunte un doctor renumit pentru antipatia lui fata de copaci, sprijinit de un consilier care impartaseste pasiunea edilului?!

Dorin Florea și Claudiu Maior, autodenumiti iubitori de natura, au defrișat 3.7 hectare de pădure?!

Ieri, în urma unui control inopinat efectuat de ministrul apelor şi pădurilor la Ocolul Silvic Târgu Mureş s-a constatat că “de-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, au fost efectuate de către Primăria Târgu Mureş mai multe amenajări, inclusiv în zona grădinii zoologice, cu afectarea fondului forestier naţional şi fără a fi evidenţiate în amenajamentul silvic, fără a se respecta legislaţia referitoare la schimbarea categoriei de folosinţă a terenului şi regimul scoaterilor din fondul forestier naţional cu realizarea compensărilor prevăzute de lege. Prin aceste amenajări a fost afectată o suprafaţă de fond forestier de aproximativ 22 de hectare şi s-a constatat reducerea fondului forestier cu o suprafaţă de 3.7 hectare,” se arată în comunicatul Ministerului.

Șefii primăriei taie 3,7 hectare de pădure, noul șef de la Politia Locala prinde doi căruțași…

Tot în urma cu câteva zile, va prezentam prima mare realizare a proaspatului numit in functia de director executiv Politia Locala Tirgu Mures, Raul – Dacian Matiş, pe care chiar el, sub semnatura, o comunica victorios aratand mandru targumuresenilor cum au fost prinsi doi localnici din Valea Rece cu „cateva surcele”, probabil si astea ramase pe jos dupa ce niste inteligenti din primaria Tirgu Mures au defrisat jumatate de padure la Platoul Cornești. Detalii aici: MINUNE! Au fost prinsi hotii de lemne din Tirgu Mures, pe strada Londra!

Redam integral, în rândurile de mai jos, comunicatul Ministerului Apelor și Padurilor:

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat, joi, o verificare în teren a modului în care s-a respectat legislaţia silvică în ceea ce priveşte întocmirea, recepţionarea şi avizarea amenajamentului silvic al municipiului Târgu Mureş. Acest fond forestier, situat pe Platoul Corneşti, are suprafaţa de 849,9 de hectare, este proprietate a primăriei şi este administrat de Ocolul Silvic Târgu Mureş.

Demnitarul a fost însoţit de directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, şi de reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov.

Joi dimineaţa, ministrul i-a convocat pe administratorii fondului forestier la sediul Direcţiei Silvice Mureş, unii dintre aceştia făcând parte din comisiile care au participat la efectuarea lucrărilor în teren şi au recepţionat lucrările de birou în vederea întocmirii şi transmiterii, spre avizare la Ministerul Apelor şi Pădurilor, a amenajamentului silvic. În timpul şedinţei de lucru ministrul le-a comunicat factorilor implicaţi că, în urma analizei hărţilor satelitare care prezentau situaţia la momentele 2010 respectiv 2018, a constat diferenţe în ceea ce priveşte fondul forestier. Totodată, ministrul Deneş a precizat că a primit informaţii referitoare la situaţia fondului forestier şi din alte surse, motiv pentru care nu este dispus să semneze ordinul de aprobare a amenajamentului silvic până când nu vede situaţia reală din teren.

În urma deplasării în teren s-a constatat că datele scriptice prezentate de reprezentaţii Ocolului Silvic Târgu Mureş nu concordă cu realitatea, iar amenajamentul silvic întocmit şi transmis spre aprobare nu este conform cu situaţia existentă în teren.

Astfel, s-a constatat că de-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, au fost efectuate de către Primăria Târgu Mureş mai multe amenajări, inclusiv în zona grădinii zoologice, cu afectarea fondului forestier naţional şi fără a fi evidenţiate în amenajamentul silvic, fără a se respecta legislaţia referitoare la schimbarea categoriei de folosinţă a terenului şi regimul scoaterilor din fondul forestier naţional cu realizarea compensărilor prevăzute de lege. Prin aceste amenajări a fost afectată o suprafaţă de fond forestier de aproximativ 22 de hectare şi s-a constatat reducerea fondului forestier cu o suprafaţă de 3.7 hectare.

Urmare a celor constatate, Ioan Deneş a dispus ca în perioada imediat următoare Corpul de Control al ministrului să facă un control tematic din care să rezulte suprafaţa de fond forestier afectată, precum şi măsurile legale care se impun pentru intrarea în legalitate. De asemenea, se impune refacerea lucrărilor de amenajare astfel încât să reflecte realitatea din teren şi să permită aprobarea de către Ministerul Apelor şi Pădurilor a amenajamentului silvic întocmit pentru suprafaţă de 849.9 hectare, proprietatea Municipiului Târgu Mureş. 

Imagine de la vizita oficialilor din minister, efectuata ieri la Platoul Cornești..


Imagini surprinse in august 2017…

Imagini surprinse in ianuarie 2019…

MS / Sursa: Comunicat Ministerul Apelor Şi Pădurilor / Foto: colaj