Accesul in mai multe zone a fost deja restrictionat…

In urma cu doi ani, publicam situatia cel putin ciudata in care „si-au pierdut frunzele”, brusc si deodata, aproximativ zece arbori aflati intr-o parcare de la Platoul Cornesti Tirgu Mures. Nu a trecut mult timp si acestia au disparut cu totul! Din pacate, in acesti doi ani au disparut treptat mult mai multi.

Acum, au inceput sa apara si problemele evidentiate de noi in mai multe materiale. Ca urmare a unor sesizări, Garda Forestieră Brașov a efectuat un control la Platoul Cornești la finele anului trecut și a cerut municipalității să elibereze zona de căsuțele comercianților pentru a putea fi efectuate verificări, totodata blocand si accesul in zonele transformate in parcari.

Motivul verificarilor este, conform Garzii Forestiere, ca anumite suprafețe de teren n-au fost scoase legal din circuitul forestier, mai exact au fost defrisate ilegal.

Intr-o declaratie oferita RTM, reprezentantii primariei Tirgu Mures spun ca “Nu am defrișat spații verzi, nu am defrișat copaci”.

Oare cine minte? Cei de la Garda forestiera care au ca proba lipsa a zeci de copaci, in special din zona in care s-au trasat cu dungi albe parcari (construit e prea mult spus), sau primaria Tirgu Mures care are in frunte un doctor renumit pentru antipatia lui fata de copaci, sprijinit de un consilier care impartaseste pasiunea edilului?!

Cert este ca sunt afectate și alte zone de la Platoul Cornesti, cea cu aparate de fitness, pista de alergare, calea ferată, drumul de acces până la Zoo, nu doar parcările.

Din acest motiv, noi speram ca in final sa se ajunga la o intelegere intre parti, vorba aia “mortul nu se mai intoarce de la groapa”, deci nici copacii taiati. Daca tot s-au cheltuit sume imense din bugetul orasului pentru acest obiectiv, macar sa se poata bucura muresenii de el. Bineinteles, macar zonele transformate in parcari sa fie replantate. Exista solutii mult mai simple pentru evitarea distrugerii unei paduri si transformarea ei in zone pavate pentru parcari, cea mai simpla fiind introducerea unor curse de autobuz care sa circule de mai multe ori pe zi.

Imagini surprinse in august 2017…

Imagini surprinse in ianuarie 2019…

MS /  Foto cop: colaj