Tragedie in masivul Calimani si interventie Salvamont de risc maxim…

Update 7: Salvamontistii analizeaza impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta posibilitatea interventiei cu suport aero si recuperarea rapida a celor doi accidentati si a celui decedat cu un elicopter . Cei doi au stat o noapte intreaga in munte, pot fi evacuati de salvamontisti printr-o actiune terestra, dar aceasta este de durata si expune riscurilor si accidentatii si salvamontistii. Persoana decedata se afla intr-o zona foarte expusa riscului de producere de avalanse, iar recuperarea lui pe cale terestra este foarte dificila, ar trebuie facuta cu o echipa mica numerica care sa intre si sa evacueze rapid zona, dar se spera ca si aici se va putea folosi elicopterul.

Update 5:
6,30 Salvamontistii au ajuns la locul accidentului !
Urmeaza evaluarea situatiei in care se afla cei de acolo, acordarea masurilor de prim ajutor celor doua persoane carea au afectiuni medicale, pregatirea aceastora de drum, recuperarea celui decedat , evaluarea riscurilor din zona si stabilirea cele mai sigure cai de retragere pentru a se evita o noua expunere la avalanse.

Update 4:
Toate fortele trimise in teren si-au dat seama ce inseamna muntele iarna, au renuntat si s-au retras, singurii care mai continuua deplasarea catre locul accidentului fiind salvamontistii din Mures si Harghita.

Update 3:
Desfasurare de forte si expunere inutila la riscuri a zeci de oameni civili si militari care nu inteleg ca in astfel de situatii nu au pregatirea si dotarea necesara si ca, iarna, in munte nu se merge cu masina 4×4 , cu un ATV senilat, sau cu oameni fara experienta si ca, indiferent cat ai vrea sa fii de folos, in fata naturii, in astfel de situatii, nu ai nici o sansa daca nu ai o pregatire si dotare specifica.

Update 2:
Informatiile primite sunt foare vagi si salvamontistii spera ca sa le fi interpretat corect si sa gaseasca urme sau sa se intalneasca cu colegii celui accidentat si al celui disparut.

Update 1 :
Si salvamontistii din Mures au intrat in masiv cu o echipa de sase salvamontisti si un snowmobil !
La Toplita este pregatita sa intervina o echipa de salvamontisti harghiteni care asteapta informatii de la echipele Salvamont din Mures si Suceava.

Cu putin timp in urma a fost anuntat un tragic eveniment produs in masivul Calimani unde, o avalansa, a surprins mai multe persoane care faceau o drumetie cu snowmobilele. Din primele informatii o persoana este accidentata si o alta disparuta.

Salvamontistii din Suceava, Mures si Harghita analizeaza informatiile primite , vor identifica din ce judet se poate face cel mai sigur acces catre zona evenimentului si vor face o analiza a factorilor de risc din zona.

Salvamontistii vor interveni din aceasta seara si deja Salvamont Suceava se indreapta catre zona presupusa a evenimentului cu o echipa de sase salvamontisti. Teperaturile ridicate care se manifesta si peste noapte , stratul mare de zapada, zona aflata sub cod ridicat de producere a avalanselor , impun o atentie marita din partea salvamontistilor, dar, din pacate, o evaluare corecta a riscurilor e imposibil de realizat datorita intunericului . Interventia salvamontistilor este de risc maxim !

Foto cu caracter ilustrativ.
Sursa foto: Salvamont Romania