În acest moment elicopterul recuperează persoana decedată în Călimani. Potrivit declaratiei șefului SALVAMONT Mureș pentru RTM, Kovacs Robert, intervenția elicopterului a fost necesară pentru că în zonă se menține riscul de producere de avalanșe, iar deplasarea pedestră ar fi fost riscantă.

Update 14:
Primul transport s-a încheiat, urmeaza recuperarea salvamontistului , si după ajungerea elicopterului in baza Mureș și a salvamontiștilor în bazele lor de salvare misunea se v-a putea considerată încheiata.

Update 13 :
Victima si salvatorul HELI SURD au fost recuperate si vor fi transportate in prima localitate din zona pentru predarea victimei catre ILM, urmand ca elicopterul sa se intoarca pentru a recupera si salvamontistul. Toate echipele Salvamont Mureș, Harghita și Suceava, care au fost mentinute permanent in zona, pentru o eventuala interventie, au primit semnalul ca se pot intoarce în bazele de salvare.

Update 12 :
Victima a fost pregatită de catre cei doi salvatori, elicopterul se indreapta în zona pentru recuperarea ei , urmand ca apoi sa realizeze si recuperarea salvatorilor.

Update 11 :
13,10 Salvamontistul a fost troliat în zona evenimentului , urmează să fie troliat și salvatorul SMURD și , împreună să pregătească victima pentru a putea fi troliata la bordul aeronavei.

Update 10 :
13, 05 Elicopterul cu un salvamontist la bord a identificat locul in care se afla victima si acum efectueaza survolul necesar pentru a stabili care este cea mai sigură varianta de recuperare a acesteia

Update 9 : Salvamontistii au reusit sa evacueze cele doua persoane cu probleme medicale, le-au adus la baza muntelui și le-au predat ambulantelor pentru transportul la spital. Intrucat in zona de creasta este vânt puternic, elicopterul nu va face jonctiunea cu salvamontistii aflati la fata locului ci va intra in zona , pe vale, dinspre Nord, impreuna cu un salvamontist pe care il va prelua din Vatra Dornei incercand sa recupereze trupului celui decedat.

Update 8 : pentru sprijinirea salvamontistilor in solutionarea actiunii de salvare/recuperare a victimelor avalansei din Calimani a fost alocat un elicopter SMURD din baza Tg.Mures. Echipajul de pe elicopter va stabili impreuna cu salvamontistii modul de interventie, eventualele locuri de aterizare sau cele in care sa va face trolierea.

Update 7: Salvamontistii analizeaza impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta posibilitatea interventiei cu suport aero si recuperarea rapida a celor doi accidentati si a celui decedat cu un elicopter . Cei doi au stat o noapte intreaga in munte, pot fi evacuati de salvamontisti printr-o actiune terestra, dar aceasta este de durata si expune riscurilor si accidentatii si salvamontistii. Persoana decedata se afla intr-o zona foarte expusa riscului de producere de avalanse, iar recuperarea lui pe cale terestra este foarte dificila, ar trebuie facuta cu o echipa mica numerica care sa intre si sa evacueze rapid zona, dar se spera ca si aici se va putea folosi elicopterul.

Update 5:
6,30 Salvamontistii au ajuns la locul accidentului !
Urmeaza evaluarea situatiei in care se afla cei de acolo, acordarea masurilor de prim ajutor celor doua persoane carea au afectiuni medicale, pregatirea aceastora de drum, recuperarea celui decedat , evaluarea riscurilor din zona si stabilirea cele mai sigure cai de retragere pentru a se evita o noua expunere la avalanse.

Update 4:
Toate fortele trimise in teren si-au dat seama ce inseamna muntele iarna, au renuntat si s-au retras, singurii care mai continua deplasarea catre locul accidentului fiind salvamontistii din Mures si Harghita.

Update 3:
Desfasurare de forte si expunere inutila la riscuri a zeci de oameni civili si militari care nu inteleg ca in astfel de situatii nu au pregatirea si dotarea necesara si ca, iarna, in munte nu se merge cu masina 4×4 , cu un ATV senilat, sau cu oameni fara experienta si ca, indiferent cat ai vrea sa fii de folos, in fata naturii, in astfel de situatii, nu ai nici o sansa daca nu ai o pregatire si dotare specifica.

Update 2:
Informatiile primite sunt foare vagi si salvamontistii spera ca sa le fi interpretat corect si sa gaseasca urme sau sa se intalneasca cu colegii celui accidentat si al celui disparut.

Update 1 :
Si salvamontistii din Mures au intrat in masiv cu o echipa de sase salvamontisti si un snowmobil !
La Toplita este pregatita sa intervina o echipa de salvamontisti harghiteni care asteapta informatii de la echipele Salvamont din Mures si Suceava.

Cu putin timp in urma a fost anuntat un tragic eveniment produs in masivul Calimani unde, o avalansa, a surprins mai multe persoane care faceau o drumetie cu snowmobilele. Din primele informatii o persoana este accidentata si o alta disparuta.

Salvamontistii din Suceava, Mures si Harghita analizeaza informatiile primite , vor identifica din ce judet se poate face cel mai sigur acces catre zona evenimentului si vor face o analiza a factorilor de risc din zona.

Salvamontistii vor interveni din aceasta seara si deja Salvamont Suceava se indreapta catre zona presupusa a evenimentului cu o echipa de sase salvamontisti. Temperaturile ridicate care se manifesta si peste noapte , stratul mare de zapada, zona aflata sub cod ridicat de producere a avalanselor , impun o atentie marita din partea salvamontistilor, dar, din pacate, o evaluare corecta a riscurilor e imposibil de realizat datorita intunericului . Interventia salvamontistilor este de risc maxim !


Foto de la locul evenimentului
Sursa foto: echipa elicopter SMURD si Salvamont Romania