Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost subordonata practic Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), de la care va primi listele cu firmele care prezinta risc fiscal si la care trebuie sa mearga in control.

Cele doua institutii au incheiat un acord de coorperare care prevede ca, incepand cu luna ianuarie 2019, “CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propusi pentru a fi cuprinsi in controalele intreprinse de ANAF in functie de domeniul de activitate, fluctuatia cifrei de afaceri si a celorlalti indicatori stabiliti de comun acord intre ANAF si CNSP”.

Analiza are ca scop determinarea sectoarelor si societatilor unde exista riscuri fiscale potentiale, precizeaza documentul.

Potrivit acordului, CNSP va transmite conducerii ANAF lunar situatia domeniilor si a societatilor comerciale care prezinta un grad ridicat de risc de evaziune fiscala. Trimestrial se va face o analiza comuna a rezultatelor si se vor aduce imbunatatiri metodologiei de analiza de risc, daca va fi cazul.

ANAF va utiliza analiza de risc si informatiile transmise de catre CNSP pentru stabilirea programului actiunilor de control. Modalitatea de preluare si stabilirea concreta a actiunilor de control se realizeaza de catre ANAF cu comunicarea catre CNSP a considerentelor pentru care unele din propunerile CNSP nu au fost preluate.

Sursa: ziare.com /  Foto: colaj