Prin aprobarea amplasamentului și exproprierii pentru „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița”se dă cale liberă defrișării pădurii de pe versantul sudic al Munților Călimani, pentru a fi înlocuită cu un lac de acumulare, de parcă nu am avea destule lacuri de acumulare.

Proiectul de la Răstolița este cel mai grav proiect de distrugere a patrimoniului natural al României. Finalizarea lui este absolut de neconceput. Și totuși, autorități cu dispreț ostentativ față de lege, autorități înapoiate, care încă orbecăie în bezna secolului 19, care ignoră complet importanța patrimoniului natural, continuă demersurile ilegale.
Hotărârea de Guvern nr. 900/2017 își încalcă chiar și propria Nota de Fundamentarea, în care scrie că:

”Până la emiterea Hotărârii Guvernului, pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier național, expropriatorul va obține acordul de mediu pentru defrișarea vegetației forestiere din cuveta lacului de acumulare Răstolița, potrivit legislației în vigoare.”
Dar acordul de mediu nici nu a fost solicitat, ce sa mai vorbim de a fi obținut, nu doar la data emiterii Hotărârii de Guvern, dar nici măcar acum, după peste un an!

Aceste cursuri de apă, în special Răstolița, sunt cele pe care urcă lostrițele la reproducere. Dintre afluenții pe stânga, lostrițele urcau în trecut pe Sălard, dar acum nu mai pot, din cauza microhidrocentralelor.

În acest masacru al râurilor, nouă corpuri de apă pe afluenți ai Mureșului vor fi afectate, dintre care șase devastate: ORW4.1.35_B1 (Ilva și afluenții), ORW4.1.38_B1 (Secu), ORW4.1.38_B2 (Răstolița în zona acumulării proiectate), ORW4.1.38_B3 (Răstolița inferioară), ORW4.1.38.2_B1 (Tihu), ORW4.1.38.2.1_B1 (Pârâul Mijlociu), ORW4.1.38.3_B1 (Bradul), ORW4.1.41_B1 (Gălăoaia și Gălăoaia Mică), ORW4.1.42_B1 (Bistra și afluenții).

Proiectul ceaușist de la Răstolița este strict ilegal și pentru că afectează integritatea a trei situri Natura 2000: Călimani – Gurghiu (ROSCI0019), Defileul Mureșului Superior (ROSPA0030) și Munții Călimani (ROSPA0133), a unui parc național (Parcul Național Călimani) și devastează un parc natural (Defileul Mureșului Superior). Cumulul de ilegalități reprezentat de proiectul ceaușist este gigantic, o expunere completă nu pot face aici. Sperăm că judecătorii vor avea răbdare să se aplece asupra tuturor ilegalităților.

O superbă filmare de pe Răstolița ne ajută să conștientizăm cât de valoros este acest element din ”spectacolul naturii” pe care suntem pe punctul să îl pierdem:

Deputatul PMP Marius Pascan si seful penal de la PSD Mures, Vasile Gliga, ignora importanta patrimoniului natural…

La inițiativa lui Vasile Gliga, barajul a fost vizitat de premierul Victor Ponta!

Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: Când va fi pus în funcțiune barajul de la Răstolița?

Citeste materialul complet pe romaniacurata.ro