Anul trecut, în Ibănești s-a deschis salonul de înfrumusețare N&G (Ibănești, nr. 229) care oferă servicii de cosmetică și de coafură, o afacere finanțată prin măsura M7/6A – Înființarea sau diversificarea activităților non agricole – prin Grupul de Acțiune Locală Prietenia Mureș-Harghita (proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR, Axa LEADER 2014-2020, Submăsura 19.4).

Finanțarea obținută a fost de 50.000 de euro, sprijin nerambursabil, care se acordă în două tranșe: prima tranșă la semnarea deciziei de finanțare (90%) și a doua tranșă ulterior, cu condiția implementării corecte a planului de afaceri. Societatea comercială a primit astfel, în primă tranșă, 45.000 de euro, sumă folosită pentru investiții – amenajarea salonului și dotarea cu echipamente profesionale de ultimă generație. Tranșa de  5.000 de euro va veni după un control minuțios care va urmări cheltuielile și investițiile realizate.

Deși îi interesa de mai mult timp o astfel de finanțare, când au aflat de deschiderea măsurii de finanțare la GAL, Ioan și Nicoleta Suceva au fost neîncrezători din cauza concurenței. Dar s-au hotărât să intre în horă și nu au mai avut încotro. “Dacă te implici și îți pui puțin capul la contribuție, rezolvi totul. Unde nu știi, te informezi. Am aflat de posibilitatea obținerii de finanțare în luna octombrie 2017, în luna noiembrie firma era înființată, am luat legătura cu consultantul financiar și am demarat întocmirea dosarului. Evident, sunt o grămadă de acte care trebuie depuse, dar gradual. Dosarul a fost întocmit, verificat de GAL, s-a dat ok-ul și, în ianuarie, am fost anunțați că proiectul este eligibil. În luna mai s-au virat banii”, spune Ioan Suceava, administratorul societății. Un aspect care l-a încântat pe acesta a fost posibilitatea achiziționării libere de produse, un lucru foarte important pentru domeniul lor de activitate, fără obligativitatea de a cumpăra prin licitații sau de la anumite firme sau societăți.

În prezent, salonul de înfrumusețare N&G utilizează doar game de produse profesionale și include în dotarea sa, pe lângă ustensile precum uscătoare și plăci de păr, produse pentru coafură, tratament și îngrijire de la branduri special selecționate, aparatură de dezinfecție pentru prosoape, respectiv instrumentar și un aparat de electrostimulare, o combină cosmetică cu 12 funcții, cască de păr de ultimă oră și un aparat de micropigmentare. Mobilierul este realizat pe comandă, conceput și realizat în funcție de cerințele unui cabinet de cosmetic, la societăți comerciale din zonă, respectiv în Gurghiu și la compania Mobila Dalin.

“Nu am demarat proiectul la risc”, subliniază Ioan Suceava. Au venit și clienți noi, dar clientela era deja în mare parte formată, fiind vorba de o clientelă formată în decursul a șase ani de muncă. Investiția adus însă posibilitatea achiziționării unei aparaturi performante și dezvoltarea la nivel de spațiu, servicii și produse. “Ne-am dorit să realizăm un salon care să ofere servicii de cosmetic de înalt profesionalism.”

Sursa: ibanesti.ro