Premieră naţională la Spitalul Municipal din Oradea. O echipă de trei medici a operat o pacientă de 19 ani din Târgu Mureș care ajunsese să cântărească doar 31 de kilograme din cauza unei boli greu de depistat, de care suferă una din 100.000 de persoane. Chirurgii au folosit instrumente de câțiva milimetri, iar intervenția a pus capăt unui chin pe care tânăra l-a îndurat zi de zi, în ultimii patru ani.

La 15 ani, Beata Varga cântărea 80 de kilograme, iar în încercarea de a scăpa de complexe, a făcut greşeala să urmeze o dietă după ureche. A slăbit mai mult decât era cazul.

„Când am ajuns la kilogramele dorite, nu am mai putut să mă opresc. Deci am început să umblu la nutriționiști, la gastroenterologi, fiindcă mă durea foarte tare stomacul”, afirmă Beata Varga, pacientă.

Ajunsese să cântărească doar 31 de kilograme – se izolase de prieteni, lipsea de la şcoală, iar familia era teribil de îngrijorată.

După nenumărate investigaţii medicale şi bani risipiţi pe tratamente fără efect, un medic din Târgu Mureş a pus diagnosticul corect: sindomul Dunbar, o boală extrem de rară care afectează circulaţia sângelui la nivelul stomacului şi ficatului și provoacă tulburări ale digestiei. Incidența acestei afecțiuni este de una din 100 de mii de persoane, însă cel mai important și dificil este depistarea corectă a acesteia.

Medicul care a depistat boala i-a transmis familiei că singura soluție este intervenția chirurgicală.

Operaţia a fost realizată pentru prima dată în România. „Tehnicile de minilaparoscopie sunt destul de rar utilizate la noi în țară și nu numai la noi în țară, vorbim de un aspect destul de rar pe plan mondial chiar”, a precizat dr. Erno Jerizcska.

Tânăra a fost operată la începutul acestei săptămâni. Pentru că starea ei este bună, vineri se va putea întoarce acasă.

Sursa: digi24.ro