Salvamont Romania a transmis că dezaprobă ”practicile incorecte” folosite de către Jandarmeria Montană care îşi atribuie acţiuni de salvare realizate uneori exclusiv de către salvamontişti. Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat ieri, când s-a acţionat pentru coborârea a zeci de turişti blocaţi în telegondola din Sinaia. Salvamontiştii susţin că jandarmii montani au apărut la poalele muntelui după 40 de minute de la finalizarea acţiunii.

Iată cum suna comunicatul oficial din partea Salvamont Romania:

Salvamont Romania dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști. Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizual, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.

Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada.

Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță.

Din păcate, astfel de situații sunt o practică frecventă a jandarmilor montani, se repeta la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte. Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare a structurilor Salvamont.

În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor  din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția  structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele  cu care să finalizeze acțiunea de salvare.

Sursa: Salvamont Romania