Sângele donat de români, mai scump ca aurul…

Pare un paradox, dar este realitatea de la noi. Sângele este comercializat atât de stat cât şi de privat ca marfa din rafturile unui supermarket. Între două si cinci sute de lei scoate din buzunar un pacient care are nevoie de o transfuzie într-un spital privat. Şefii clinicilor se apără şi spun că la rândul lor plătesc la centrele de transfuzii. Autorităţile sanitare au transmis că banii nu ar trebui recuperaţi de la pacienţi şi au demarat controale.

300 de lei. Este preţul pe care un pacient care vrea să se opereze într-o clinică privată îl plăteşte pentru o pungă de sânge. În funcţie de operaţie medicii pot folosi chiar şi zece sau 15 pungi. Iar preţurile de la privat diferă de la un spital la altul.

Înainte de externare mi s-a adus o factură în care nu erau detaliate aceste costuri, era doar introdusă foarte vag în factură suma respectivă, la alte servicii, era o sumă destul de mare – pacient

Şi a cerut explicaţii. Pentru sângele folosit în timpul operaţiei de cezariană a soţiei, a plătit două mii de lei.

Mi s-a părut incorect să îl plătesc.Ni s-a spus că asta este situaţia, astea sunt costurile, nu am ce să fac, trebuie să le plătesc – pacient

Pacienţii, obligaţi să plătească…

Reporterii au luat legătura cu reprezentanţii spitalelor private. Acestia spun că plătesc la rândul lor sângele pe care îl iau de la stat. Este un ordin de ministru care reglementează aceste tarife, însă diferenţele între preţurile impuse de stat şi cele pe care privaţii le cer pacienţilor sunt în unele cazuri şi de 300 de lei.

Autorităţile de control din Sănătate spun că nu pacientul este cel care ar trebui să plătească sângele transfuzat. În opinia lor, ar trebuie să fie inclus în preţul operaţiei.

CNAS a demarat o anchetă…

Nici statul n-ar trebui să ceară bani pe sânge. A fost concluzia Consiliului Concurenței, în urmă cu trei ani, după ce mai multe clinici private au sesizat acest lucru.

Noi ca unitate publică finanţată din banii statului nu putem să facem cadou această pungă spitalelor private pentru că noi cheltuim nişte bani (N.R. vorbim de sangele DONAT de pacienti) – directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București, Doina Goşa

Bani care în definitiv sunt plătiţi tot de pacient. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a demarat o serie de controale.

Sursa: observator.tv /  Foto: colaj