Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a declarat că există o intenţie “foarte serioasă” pentru prelungirea până la Târgu Mureş a primei linii de tren de mare viteză din regiune, Budapesta – Cluj-Napoca, asupra căreia au convenit Guvernele României şi Ungariei, şi că va iniţia demersuri în acest sens.

“Este o intenţie foarte serioasă şi cred că e foarte important ca Târgu Mureş să fie legat de acest tronson de cale ferată şi cred că, chiar dacă avem autostrăzi, cel mai rapid mijloc de a ajunge undeva este calea ferată rapidă. Cred că judeţul Mureş merită să aibă o legătură directă cu partea vestică a Europei şi în acest fel dăm alte posibilităţi de dezvoltare a acestui judeţ. Este o intenţie şi aceste demersuri le vom face pe toate direcţiile, să încercăm să prelungim acest tronson până la Târgu Mureş”, a spus Peter Ferenc.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat, anul trecut, că România şi Ungaria au decis că prima linie de tren de mare viteză din regiune ar trebui să facă legătura între Budapesta şi Cluj-Napoca, iar pentru aceasta, partea ungară a alocat un miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Precursorul a vrut s-o faca “doar” pana la Sighisoara 😉 …

Va reamintim ca in 7 noiembrie 2012, fostul preşedinte CJ Mureş, Ciprian Dobre, a anunţat, în ziua a doua a Conferinţelor „Transilvania open4business – parcurile industriale”, că viitoarea platformă multinodală de transport de lângă Parcului Industrial nu e completă fără o cale ferată între cele două municipii. Ciprian Dobre a menţionat că anul viitor (n.r. – era vorba de anul 2013) va fi întocmit studiul de prefezabilitate pentru construirea unei căi ferate între Tîrgu Mureş şi Sighişoara.

Sursa: administratie.ro /  Foto: colaj