Tradițiile spun că ceapa poate fi cel mai bun meteorolog. De asta sunt siguri sătenii din mai multe localităţi din Mureş care află cum va fi vremea în noul an din cojile de ceapă. Procedeul pare unul banal însă interpretarea rezultatelor – sau cititul în ceapă, cum spun gospodinele – este o artă. Şi nu e singura metodă prin care românii află ce le rezervă anul care vine.

Interpretarea rezultatelor ţine de măiestria şi de experienţa sătenilor. Obiceiul se transmite din moşi-strămoşi. În aceste zile, tanti Mărioara realizează cu multă pricepere calendarul din care învaţă generații.

Cum se citește vremea în ceapă. .

Mai întâi se curăţă două cepe, se taie în două, se scoate partea din mijloc de la fiecare, apoi se desprind 12 bucăţi de forma unor cupe. Fiecare bucată de ceapă corespunde unei luni a anului şi se umple cu sare.

Iar totul rămâne neatins până în dimineaţa de Anul Nou. Atunci, la prima oră se citeşte calendarul.

MĂRIOARA FEIER, localnică din Hodac: Dacă sarea e umedă şi mai topită e lună ploioasă. Dacă sarea e aşa şi aşa e lună normală şi ploioasă şi. Dacă e sarea uscată, e secetoasă.

Vremea în 2019, conform calendarului de ceapăa

Iar dacă rezultatele finale vin mai greu, un ochi experimentat îşi poate da seama de prognoză şi după câteva ore de când sarea a fost pusă în ceapă.

Aşa se face că începutul de an pare unul cam secetos, apoi luna mai va aduce ploi. Ele nu ne vor da pace până la începutul verii. August şi septembrie vor fi, conform calendarului de ceapă, fierbinţi şi secetoase.

În ţară există mai multe metode prin care românii încearcă să descifreze cum va fi vremea ori să atragă belşugul. În nordul ţării de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească legumele, fructele şi produsele făcute din făină. Doar aşa, spune tradiţia, în noul an vremea va fi perfectă pentru o recoltă bogată.