Cea mai importanta dupa Fibula de la Suseni…

Tezaurul din epoca bronzului, descoperit recent lângă Miercurea Nirajului, este considerat cea mai importantă descoperire din județul Mureș, după depozitul de la Suseni.

Datează din secolele IX-X î.H., iar piesa de rezistență este un coif de bronz în formă de clopot, din care s-au găsit numai două exemplare pe teritoriul României și se cunosc aproximativ 120 de exemplare în Europa. Pe lângă coiful de bronz s-au găsit 2 ceaune de bronz, păstrate fragmentar, 7 topoare și 8 brățări neprelucrate.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, spune că expertiza care se va face după restaurare va stabili valoarea pieselor şi nivelul despăgubirilor pentru mureseanul care a făcut descoperirea. Dacă se consideră tezaur, descoperitorul va primi 45% din valoarea estimată.

Va reamintim ca, in urma cu putin timp, la Ernei – Doi mureseni norocosi au gasit o comoara de aur si argint!

Totodata, tabloul ”Odaia prizonierilor” de Nicolae Tonitza, care a ajuns recent în custodia Muzeului Judetean Mures, îl puteți admira începând din 1 decembrie la etajul trei al Palatului Culturii la Galeria de Artă Românească, împreună cu alte 10 tablouri semnate Nicolae Tonitza.

Sursa: Muzeul Judetean Mures