23-25 noiembrie 2018, Malmö, Suedia. Aici s-a desfăşurat cel mai mare Campionatul Mondial de Ju-Jitsu pentru seniori organizat până acum de Federaţia Internaţională de Ju-Jitsu (JJIF). Nu mai puţin de 55 ţări de pe toate continentele şi-au trimis reprezentanţii să concureze pentru câştigarea celor 30 titluri mondiale puse în joc: 12 la proba de Fighting (luptă semi-contact), 12 la Ne-Waza (luptă la sol, tip ju-jitsu brazilian), 3 la Duo Clasic (demonstraţie de tehnici impuse, cu partener) şi 3 la Duo Show (demonstraţie de tehnică şi coregrafie).

575 sportivi au luat startul la acest Campionat Mondial. Lor li s-au alăturat 14 sportivi cu dizabilităţi, care au concurat pentru prima oară la un Campionat Mondial de Para Ju-Jitsu (în probele de Duo Clasic şi Ne-Waza). 4 naţiuni au fost reprezentate la concursul de Para Ju-Jitsu, România prezentând aici un lot de 4 sportivi.

În concursul de Para Ju-Jitsu, sportivii noştri au dominat proba de Duo, unde au obţinut titlul de Campion Mondial (Vasile Tinu Pop – C.S. Sport Grup Sakura Mureş), cel de Vicecampion Mondial (Arpad Ferenc Csiki – C.S. Red Dragon Reghin) şi una din cele două medalii de bronz (Daniel Marius Bucur – C.S. Red Dragon Reghin), singurul sportiv străin urcat pe podium fiind austriacul Michael Hovorka.

În proba de Para Ne-Waza, România a obţinut 1 titlu de Campion Mondial şi 3 medalii de argint:
Daniel Marius Bucur (C.S. Red Dragon Reghin) – Campion Mondial
Attila Szanto – (C.S. Sport Grup Sakura Mureş) – Vicecampion Mondial
Arpad Ferenc Csiki (C.S. Red Dragon Reghin) – Vicecampion Mondial
Vasile Tinu Pop – (C.S. Sport Grup Sakura Mureş) – Vicecampion Mondial

Felicitări tuturor medaliaţilor, antrenorilor şi celor care au contribuit la obţinerea acestor performanţe deosebite!

Sursa: Federaţia Română de Arte Marţiale /  Foto: Pop Vasile Tinu