Hepatita face ravagii în Mureș: aproape 900 de cazuri au fost confirmate anul acesta. Mai mult de o treime dintre acestea au fost diagnosticate doar în luna octombrie.

Focarele încă active din județ sunt la Bălăușeri, Daneș, Mica, Petelea, Nadeș, Câmpenița, Chinari, Sărățeni, Neaua, Beica de Jos și Glodeni. La acestea se adaugă cele din Tîrgu-Mureș de pe strada Dealului și din Valea Rece, dar și din aproprierea orașului, de la Cristești.

Toate cazurile au necesitat internare sau izolare la domiciliu. Măsuri de intervenție și prevenție sunt luate și de Direcția de Sănătate Publică Mureș prin vaccinarea persoanelor din focar sau care se află în preajma unui bolnav înregistrat sporadic.

Problema este, însă, că nu sunt găsiți la domiciliu cei vizați, spun inspectorii de sănătate publică, astfel că până în acest moment doar 120 de contacți din focare au fost vaccinați.

Hepatita A sau „boala mâinilor murdare“….

Se transmite printr-o igienă deficitară. „Virisul se elimină prin scaun. De câte ori megi la toaletă şi nu te speli sau mănânci, atungi diferite obiecte, poţi transmite virusul. În general e boala coplăriei, pentru că apare în prima parte a vieţii şi se vindecă fără sechele. Poate evolua cu forme uşoare sau severe, dar regula este vindecarea. Cele mai multe forme sunt cele inaparente, în care oamenii nici nu ştiu că au făcut boala, dar se imunizează. Poate apare icterul sau coloraţia galbenă a tregumentului, e semnul care ne face să ne gândim la această afecţiune”, spune un medic.

Sursa: RTM /  Foto: colaj