Update: Precizările Ministerului Educaţiei Naţionale…

În urma informaţiilor apărute în presă cu privire la presupusele nereguli sesizate la Şcoala Postliceală “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, Ministerul Educaţiei Naţionale face următoarele precizări:

Ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, doamna Rovana Plumb, a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş să demareze verificări la Şcoala Postliceală “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş, având în vedere aspectele sesizate în mass-media, mai precis faptul că există persoane care ar fi obţinut în mod ilegal diploma de absolvent al instituţiei.

În acelaşi timp, ministrul Educaţiei a decis să trimită Corpul de Control la Şcoala Postliceală “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş.


Așa încep jurnaliștii de la televiziunea publică din Suedia o anchetă difuzată ieri și care are în centru cazurile unor asistente medicale venite de la postliceale din România, cu diplome recunoscute de statul român, dar fără pregătire reală.

Diplomele și certificatele sunt recunoscute de Consiliul Național pentru Sănătate din Suedia, însă asta nu garantează că în spatele lor sunt și studii făcute, spun jurnaliștii.

Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia.

Jurnaliștii o citează pe directoarea Școlii Postliceale “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, spunând că “avem 600 de elevi aici. Nu îi știu pe fiecare dintre ei și nu știu unde sunt sau ce fac. Dar dacă vin la școală, iau note, susțin examenele, îl înregistrăm pe fiecare. Asta înseamnă că au urmat colegiul”.

Urmărește aici reportajul integral difuzat ieri de televiziunea publică din Suedia

18.597 de asistente medicale au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. Asistentele medicale sunt astfel pe primul loc în topul migrației specialiștilor, potrivit statisticilor oficiale.

Continuare pe edupedu.ro / Foto: captura