În ritmul actual, șansele de finalizare în 2020 sunt tot mai mici (de 2019 nici nu poate fi vorba)…

Pe primul tronson (Câmpia Turzii-Chețani, 15,7 km) avansul este insesizabil, constructorul (Straco) lucrând la terasamente în două zone restrânse și la o mică parte din structuri. Mobilizarea este complet nesatisfăcătoare pentru o autostradă de o asemenea importanță.

Se pare că problemele financiare cauzate de insolvență, cât și de neasumarea unor plăți din partea CNAIR pentru lucrări și servicii executate, au condus la dispariția majorității subcontractorilor.

Pe următorul lot (Chețani-Iernut, 17,9 km), asocierea Astaldi-Max Boegl se confruntă cu probleme în ultima perioadă. După o primă parte a anului în care lucrările au progresat într-un ritm alert, intrarea în insolvență a italienilor de la Astaldi la sfârșitul lunii septembrie a dus la o reticență a furnizorilor de materiale, dar și a subcontractorilor.

Rezultatul? Viteza de execuție a scăzut semnificativ, iar finalizarea acestui segment în 2019 este pusă sub semnul întrebării. Singura porțiune care a avansat consistent este cea dintre DN14A (unde se dorește construirea unei descărcări provizorii în 2018) și limita lotului, la conexiunea cu tronsonul celor de la Geiger (Iernut-Ogra).

Asociația Pro Infrastructură solicita oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să fie mai proactivi în deblocarea plăților, rezolvarea disputelor contractuale dar și în aplicarea măsurilor care se impun astfel încât antreprenorii să se mobilizeze corespunzător, poate chiar prin plata directă a subcontractorilor și furnizorilor.

Cam asa sta situatia…

Duminică, 04.11.2018, unul dintre pasionații de infrastructură de pe forumul Asociația Pro Infrastructură a filmat din dronă cele două loturi ale Autostrăzii A3 dintre Câmpia Turzii și Iernut. Urmăriți clipul video care prezintă o comparație cu stadiul de la ultima filmare aeriană din 23.09.2018:

Sursa: Asociația Pro Infrastructură