Doua incidente mortale, considerate “accidente de munca”…

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş, în cursul lunii octombrie 2018, au fost efectuate 30 acţiuni de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. La ITM Mureş au fost comunicate 42 evenimente din care 2 mortale.

“Una dintre persoane a murit în urma unui accident produs la o trecere de pietoni, dar se îndrepta spre locul de muncă, deci este încadrat ca accident de muncă de traseu. O alta a fost găsită spânzurată la locul de muncă, e vorba de un barbat de 40 de ani. Am dispus cercetarea, strângem documente și declarații, dar în ambele cazuri așteptăm decizia IML, pentru a se stabili caracterul evenimentului, dacă accidentul mortal a fost în legătură cu procesul de muncă sau din cauze naturale”, a spus Jrs. Man Eva, sefa ITM Mures.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru 8 angajatori, constatându-se 9 neconformităţi în domeniul SSM. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: 6 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 21.000 lei.

Domeniile de activitate ale angajatorilor care au fost sancţionaţi cu amenzi sunt: activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului, colectarea deşeurilor nepericuloase, transporturi rutiere de mărfuri.

În cursul lunii octombrie 2018 în perioada 19-20 octombrie s-a desfăşurat Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi securitatea
şi sănătatea în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul “întreţinerea şi repararea autovehiculelor” cod CAEN 4250 – spălătorii auto.

În perioada 15-17 octombrie Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş a participat alături de alte Inspectorate de Muncă la simpozionul organizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov simpozion organizat cu prilejul Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă având ca temă “Locuri de muncă sigure şi sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”.

În data de 26.10.2018 la nivel local s-a organizat un simpozion cu tema “Locuri de muncă sigure şi sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”.

Sursa: ITM Mures /  Foto: colaj arhiva