Veste buna pentru bolnavii de cancer…

Un nou test de sânge i-ar putea scuti pe bolnavii de cancer de chimioterapie şi, implicit, de efectele acestui tratament. Testul a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă din Australia şi efectuat în 40 de spitale. Poate identifica în sânge fragmente din ADN-ul celulelor canceroase, după operaţie. Reuşita este cu atât mai importantă cu cât momentan nu există o modalitate clară de a spune dacă o tumoare a fost sau nu complet eliminată.

Dincolo de faptul că scuteşte pacienţii de o gamă largă de efecte secundare, precum căderea părului, durerea, oboseala, greaţa, probleme digestive, sângerări, probleme de fertilitate, sensibilitate la infecţii, probleme de inimă, plămâni şi de memorie, testul este capabil să detecteze și dacă un pacient necesită o doză crescută de chimioterapie.

Concentrat inițial pe pacienţii cu cancer intestinal în stadiu incipient, în 2015, studiul s-a bucurat de succes. Ulterior a fost extins, pentru a ajuta femeile cu cancer ovarian, în 2017, iar cercetătorii care l-au creat lucrează acum la extinderea sa și pentru alte tipuri de cancer.

Sursa:digi24.ro /  Foto: colaj