Este practic o machetă turnată în bronz, dotată cu inscripţionare Braille, fiind utilă pentru o mai bună orientare a turiștilor cu deficiențe de vedere.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, macheta a costat aproximativ 50.000 de lei, iar pe lângă utilitatea socială și culturală, investiția va sprijini și turismul:

Aceste monumente valoroase, nu numai în Tg.Mureș, vorbesc în general, ar trebui să aibă cît se poate de multe puncte similare, unde nevăzători să aibă posibilitatea de-a imagina, prin atingerea acestor machete din bronz, cum arată acel monument. Aceste încercări nu sunt în zadar și contribuie atractivității orașului nostru.

Preşedintele Rotary Téka Club din anul Rotarian 2016 – 2017, Dr. Nagy Attila, a declarat că în viitor ar mai putea fi create astfel de hărți și pentru alte obiective importante din Tîrgu Mureș:

Avem un alt proiect, tot cu o hartă de acest fel, în centrul orașului, cândva, nu știu, care ar fi de folos pentru turiștii tot nevăzători, dar nu numai turiști, ci sunt destui în țară că am auzit că sunt în jur de 90-100.000 de mii.

Harta pentru nevăzători, prima de acest fel din Mureș, este amplasată la intrarea în Muzeul de Istorie şi Arheologie din incinta Cetății Medievale.

Sursa: RTM – Marcela German