Alerta a fost emisă de Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru protecția Alimentelor (ANSVA). „Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, au scris reprezentanții Carrefour într-o informare ANSVA.

Carrefour a retras miercuri de pe piaţă mai multe salate de icre şi humus, ca urmare a evidenţierii prezenţei virusului Listeria monocytogenes, mai anunţă Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În aceeași informare sunt descrise și simptomele care pot apărea în cazul consumului unor alimente contaminate cu Listeria.

„Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele imunosupresoare, precum și cele în vârstă trebuie să acorde atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se mai precizează în informarea ANSVSA.

Care sunt produsele:

„SALATĂ CU ICRE DE CRAP ȘI CEAPĂ 140G” brand CARREFOUR
– Lot 2408 / DLC 13.10.2018
– Cod EAN: 6420169005328

„SALATĂ CU ICRE DE CRAP ȘI CEAPĂ 70G” brand CARREFOUR
– Lot 2408 / DLC 13.10.2018
– Cod EAN: 6420169005304

Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita “Listeria monocytogenes”, care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic, pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie). Multi factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele invarsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii.

Sursa:gnews.ro /  sfatulmedicului.ro / Foto: colaj arhiva