Proprietarul lui – Kilyen Karoly, din localitatea Murgesti, judetul Mures -, s-a ocupat constant de el, l-a udat şi l-a îngrijit, până când a devenit o adevărată atracţie turistică. Pentru că nimeni nu poate trece prin faţa porţii gospodarului fără să facă măcar o poză cu dovleacul de 265 de kilograme. 

337 de centimetri şi 265 de kilograme. Aşa arată un dovleac uriaş expus chiar la marginea drumului. În faţa porţii. Zilnic, oamenii care trec prin zonă se opresc să îl fotografieze.

Kilyen Karoly: 100 de poze s-au făcut. Am plecat la biserică şi când m-am întors erau patru maşini oprite în poartă şi făceau poze, mângăiau, au zis că nu e adevărat, că e din gips.

Un record pentru proprietari şi un loc de pelerinaj pentru trecători. Însă, în spatele succesului se află şi câteva secrete. Atenţie, multă dragoste şi apă din belşug.

Kilyen Karoly: Dimineaţa două găleţi de 15 l şi seara iar două găleţi de 15 l. Fără îngrăşământ, numai apă.

În urmă cu doi ani a fost prima recoltă – un bostan de 198 de kilograme, expus apoi la Sovata.

Kilyen Karoly: Iar anul acesta am doborât recodul cu 265 de kilograme. Sămânţa o avem din Kasterlee, din Belgia. Se taie foarte uşor cu cuţitul de bucătărie se poate felia ca şi castraveţii. Miezul are cam 20-25 de centimetri. Iar sămânţa o să fie peste 400 de seminţe.

Cu toate acestea, proprietarii au avut şi o frică.

Ildiko Karoly: Mi-a fost frică să nu se spargă, să nu fie ceva de boală, să nu crească aşa de mare, dar a reuşit.

Anul acesta, în grădina lor au crescut trei dovleci. Cel mai mic cântăreşte 50 de kilograme. Seminţele lor au început să ajungă şi în localităţi precum Brăila sau Bucureşti.

Sursa:observator.ro / Foto: captura video