O fermă din judeţul Mureş vrea să rupă tradiţia. Produce brânză cu praf de cărbune, alcool şi ardei iuţi, după reţetele inventate chiar de proprietar. Preţul de vânzare se apropie de cel al unor sortimente celebre fabricate în Franţa sau Italia.

„Avem în total nouă feluri de brânză: prima și cea mai simplă este brânza natur, brânza îmbibată în vin roșu, brânza cu chimen, mai avem brânza cu boabe de piper, brânză cu busuioc. Aici avem brânză cu nuci îmbibate în coniac”, spune Istvan Varga, producător de brânză enumeră felurile de brânză.

Fost educator, Istvan Varga a preluat, în urmă cu doi ani, ferma de vaci a tatălui său. În loc să dea laptele la preţuri foarte mici, a decis să fabrice propria brânză pe care acum o vinde cu 70 de lei kilogramul.

„Am decis să găsim un produs să transforme laptele în ceva ce nu se strică, în ceva neperisabil, dar sa si adauge valoare, brânza maturata este produsul perfect pentru așa ceva”, afirmă Istvan Varga, producător de brânză.

Cea mai nouă reţetă a bărbatului este cea de brânză neagră, în care foloseşte pulbere de cărbune cumpărată din Germania cu 40 de euro kilogramul.

Brânza produsă la Cund le-a atras atenţia şi experţilor internaţionali.

„Un produs de nişă care este unic în zonă şi sunt impresionată de micuța fabrică manuală pe care a deschis-o și de ceea ce face aici”, afirmă Anke Heyer, specialist internațional .

Iată ce spun cei care au gustat:

„Am gustat brânza. Îmi place brânza cu chili”.

„Preferata mea e brânza cu vin roșu. Față de brânza normală e o brânză de mai buna calitate, având în vedere că nu e pasteurizată”.

Înainte să fie vândută, brânza este maturată, cel puţin două luni, la o temperatură de 12 grade Celsius şi o umiditate de 90%. Fabrica din judeţul Mureş produce, lunar, 700 de kilograme de brânză.

Sursa: digi24.ro / Foto: captura