Asociatia Pro Infrastructura a filmat din avion toate cele patru loturi aflate în execuție ale Autostrăzii Transilvania dintre Câmpia Turzii și Târgu Mureș.

Iata imaginile cu santierul Autostrazii Transilvania (A3) intre Campia Turzii si Targu Mures. In filmare se pot observa cele 4 loturi: Straco (15,5km), Astaldi (18km), Geiger (3,5km) si Strabag (10km):

Pe primul tronson de 15,7 km, Straco a înaintat în ultimele luni sub așteptări, existând zone întinse încă neatacate. Sperăm că problemele financiare ale constructorului vor fi depășite în curând, astfel încât lucrările să avanseze în forță anul viitor. În caz contrar, proiectul se va transforma într-un nou șantier interminabil cu risc ridicat de reziliere.

Asocierea Astaldi-Max Boegl stă mult mai bine pe segmentul Iernut-Chețani (17,9 km), progresând într-un ritm susținut de la vizita precedentă. Singurele probleme semnificative sunt o serie de stâlpi de curent care trebuie relocați în zona Termocentralei Iernut. Dacă și acest blocaj va fi rezolvat în scurt timp, șansele de finalizare în 2019 sunt extrem de ridicate.

Mini-tronsonul de 3,6 kilometri construit de nemții de la Geiger este gata aproape în totalitate, aplicându-se marcajele rutiere. Cel mai probabil în perioada următoare va avea loc recepția!

Ultimul dintre cele patru loturi, cel dinspre Târgu Mureș (10,1 km), este într-un stadiu avansat, cei de la Strabag executând lucrări de asfaltare, taluzare, șanțuri, instalare parapete și ecologizare. Dacă vremea va ține cu antreprenorul, și acest segment de autostradă poate fi finalizat în mod substanțial în noiembrie-decembrie 2018.

Cerem oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor România să identifice soluții contractuale și legale pentru mobilizarea celor de la Straco, astfel încât în 2019 lotul executat de Astaldi să nu se transforme într-un nou muzeu, așa cum se va întâmpla cu sectoarele construite de Geiger și Strabag.

Sursa: Asociatia Pro Infrastructura