Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a adoptat o inițiativă legislativă prin care se modifică vârsta de pensionare a românilor.

„Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze etc.) se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani”, a precizat, într-un comunicat de presă, Camera Deputaţilor.

De asemenea, prin amendamentele propuse, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel puțin 20 de ani în locurile de muncă respective.

De reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani vor beneficia şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Proiectul legislativ a trecut de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar modificările sunt acum la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, care va decide dacă promulgă sau nu actul normativ.

Sursa: bugetul.ro /  Foto: colaj