Un proiect al Salvamont Mureș de acum 8 ani a ajuns, în sfârșit, la final. Este vorba de 4 căsuțe din lemn ce sunt în curs de amplasare pe patru vârfuri din Munții Călimani: Poiana Lungă, Curmătura Tihului, Stâncile Ruscii și Șaua Negoiului. La acestea se adaugă un container ce va fi amplasat pe Scaunul Domnului. Containerul, finanțat de o firmă privată, va servi ca punct de lucru pentru salvamontiști.

Refugiile montane vor reduce riscul accidentărilor a declarat pentru RTM șeful Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:

“Noi vrem să reducem numărul accidentelor montane în județul Mureș prin prevenirea lor cu aceste refugii montane care vor fi folosite mai ales pe vreme rea în Munții Călimani. Proiectul tocmai din acest motiv a fost demarat de serviciul nostru pentru că nu exista nici un refugiu în Munții Călimani deși sunt munți cu peste 2.000 de metri altitudine și foarte, foarte mulți turiști ne spuneau că sunt necesare aceste refugii.”

Pe creasta Poiana Lungă, refugiul a fost amplasat la finele săptămânii trecute, până la mijlocul săptămânii viitoare urmând să fie amplasate celelalte trei refugii și punctul de lucru. Acestea vor fi deschise permanent și se poate inclusiv înnopta în ele, distanța dintre cele patru căsuțe fiind la o zi de mers. Revine șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:

“Refugiile sunt total goale sau sunt paturi în ele iar turiștii trebuie să aibă la ei saci de dormit respectiv un dispozitiv cu care poți să-și facă mâncare caldă. Încap confortabil în ele 8 persoane dar dacă este cazul pot intra și 12 persoane în aceste refugii. Este interzis să faci foc în ele pentru că sunt din lemn dar și pentru că sunt amplasate în Parcul Național Călimani unde focul este interzis.”

Investiția privind confecționarea, transportul și amplasarea celor patru refugii a fost de 80.000 de lei. Reprezentanții Salvamont Mureș speră ca în următorii 2- 3 ani astfel de refugii să fie amplasate și în Munții Gurghiu.

Ultimele "pachete" se îndreaptă către creasta Călimanilor. Lassan befejeződnek a szállítási munkálatok és a védkunyhók felkerülnek a Kelemen havasokba.

Publicată de Salvamont Salvaspeo Mures pe Joi, 13 Septembrie 2018

Sursa: Cristina Bulbescu – RTM / Foto-video: Salvamont Salvaspeo Mures