Cooperativele de stat, reinviate pentru interese personale?!

Desi au trecut 28 de ani de cand am scapat de regimul comunist, in care statul detinea si administra toate spatiile comerciale, iata ca cei din conducerea primariei Tirgu Mures se dovedesc in continuare adevarati nostalgici si, dupa ce au propus, luna trecuta, cateva milioane de euro pentru constructia unei terase cu mici la Platoul Cornesti, acum vor sa construiasca un magazin in cartierul Belvedere din Tirgu Mures cu aproape doua milioane de euro.

“Afaceri de stat” falimentare care produc concurenta neloiala…

Toate aceste idei comuniste facute parca in ciuda privatului, dar cu banii lui, vin dupa ce au demonstrat deja ca toate “afacerile de stat” controlate de primarie (complexul Weekend, cinematograful Arta, hotel Tineretului, serele de castraveti etc) sunt falimentare, acestea fiind mereu subventionate de la bugetul local, cum spuneam la inceput: din taxele platite inclusiv de privatii carora le fac astfel concurenta neloiala.

Oare cine sunt beneficiarii diferentelor de pret?!

Pe langa faptul ca aceste “afaceri de stat” falimentare produc anual gauri imense in bugetul local, mai sunt si realizate la preturi imense, pretul pe metru patrat ajungand in jurul a 2.000 de euro, in timp ce orice privat care construieste nu depaseste 500 de euro pe metru patrat. Atentie, chiar daca aceste propuneri aberante nu vor fi realizate niciodata, din bugetul local tot se scurg “legal” milioane de euro platite pe “studii de fezabilitate” etc!

In scoli si gradinite nu-si poti tine sefii chefurile…

Ar trebui sa lase privatul sa se ocupe de aceste investitii, iar ei sa construiasca scoli, gradinite etc. Sa ofere transport in comun in conditii civilizate pentru locuitorii din aceste zone si astfel traficul se va descongestiona in mod real fara sa fie nevoie ca ei sa construiasca restaurante in care sa-si poata tine mereu chefurile.

 

Sursa: Kodok Marton / tirgumures.ro / Foto cop: colaj